Τέσσερις τρόποι για να αφήσετε την Πολιτική έξω από τον εργασιακό σας χώρο

Τέσσερις τρόποι για να αφήσετε την Πολιτική έξω από τον εργασιακό σας χώρο
Vector illustration of a set of 3D isometric people in business suits in the office. Isometric business men and business women in different poses.

Ή τουλάχιστον να μην επιτρέψετε να διχάσει την εταιρεία σας. 

του Hank Gilman

Υπάρχουν χώρες στις οποίες το πολιτικό σκηνικό είναι διχαστικό και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις εξαιρετικά έντονες. Η πρόκληση για τις εταιρείες είναι πολύ συγκεκριμένη: να κρατήσουν τον τοξικό, διχαστικό πολιτικό λόγο εκτός του χώρου εργασίας.

Ρωτήσαμε κάποιους ειδικούς που συμβουλεύουν εταιρείες της λίστας Fortune 500 να μας πουν τι λένε στους εργαζομένους και τους πελάτες τους. Ιδού τι συστήνουν:

1. Δημιουργήστε μια κουλτούρα που μπορεί να αντέξει τη σύγκρουση
Ο Luke Lambert, διευθύνων σύμβουλος της G&S Business Communications, βρήκε τον τρόπο να προλαμβάνει το οποιοδήποτε πρόβλημα μέσω ενός προγράμματος «υγιούς λόγου και διαλόγου». Ύστερα από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η εταιρεία προσκάλεσε εργαζομένους της «που αντιπροσώπευαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις», λέει ο Lambert, «για μια συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα». Από τότε, η εταιρεία διοργανώνει τακτικές ημερίδες πάνω σε ζητήματα όπως η κρίση των ναρκωτικών και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα LGBTQ άτομα στον χώρο εργασίας.

2. Σώστε την κατάσταση
Στην Dropbox, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα στο Σαν Φραντσίσκο, ένας εργαζόμενος Ιρακινής καταγωγής φοβήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για δουλειά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ταξιδιωτική απαγόρευση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κανονίστηκε να περάσει από συνέντευξη για την απόκτηση ιθαγένειας. Η εταιρεία βοήθησε τον Bashar Al-Rawi εξασφαλίζοντας νομική βοήθεια για τον ίδιο – και μάλιστα επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος ο διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας. «Αυτή η τεράστια υποστήριξη σημαίνει πολλά για μένα» λέει ο Al-Rawi. Και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια παροχή βοήθειας δεν θα περάσει απαρατήρητη κι από τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας.

3. Μην κάνετε κακό
Ο Edward Reilly, σύμβουλος στην FTI Consulting με έδρα στην Ουάσινγκτον, προειδοποιεί ότι οι διευθυντές πρέπει να κρατάνε χαμηλό προφίλ όταν παίρνουν θέση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα – επιλέγοντας π.χ. το ένα κόμμα έναντι του άλλου. Και τα στελέχη εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

«Πολλά εταιρικά στελέχη εκφράζουν άποψη για ζητήματα που θεωρούν ότι ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντά τους», λέει, «αλλά είναι εύκολο να τα ‘κάνεις σαλάτα’». Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της Papa John, John Schnatter, παραιτήθηκε από CEO όταν βγήκε δημοσίως και κατηγόρησε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των παικτών του πρωταθλήματος NFL επειδή έπληξαν, λέει, τις πωλήσεις πίτσας της εταιρείας του.

4. Ενθαρρύνετε τη συμπάθεια μέσω της εγγύτητας
Ο Louis Carter είναι διευθύνων σύμβουλος του Best Practice Institute στη Φλόριντα και, όπως και ο Lambert της G&S, πιστεύει ότι η οικοδόμηση της κατάλληλης κουλτούρας επιλύει τα περισσότερα προβλήματα. Κι αν δεν συμβεί αυτό; «Βάλτε τα άτομα με τον μεγαλύτερο βαθμό πολιτικής διαφωνίας να κάτσουν το ένα δίπλα στο άλλο». Οι άνθρωποι τείνουν να ακούν περισσότερο μια αντίθετη άποψη όταν προέρχεται από αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά στο γραφείο τους.