Θέλετε να χτίσετε ένα καλό brand; Κάντε το απλά

Θέλετε να χτίσετε ένα καλό brand; Κάντε το απλά

Ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει την απλότητα στη δράση.

 

Eάν δουλεύετε για έναν τεράστιο οργανισμό, ξέρετε από πρώτο χέρι με τι μοιάζει η πολυπλοκότητα: διευρυνόμενη γκάμα προϊόντων, ολοένα και πιο προχωρημένη τεχνολογία, περισσότερα εμπόδια, και περισσότερος χρόνος αφιερωμένος σε συναντήσεις που δεν βγάζουν πουθενά.

Αυτό ήταν η Apple το 1997, όταν ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε από την 11ετή …εξορία του για να βρει μια «μέτρια εταιρεία», όπως αναφέρει ο Κεν Σίγκαλ, η οποία βρισκόταν μόλις 90 μέρες μακριά από τη χρεοκοπία. Το πώς άλλαξε τη μοίρα της ανήκει πλέον στη σφαίρα του θρύλου.

«Απλοποίησε την εταιρική δομή, απλοποίησε την γκάμα προϊόντων, και απλοποίησε και το μάρκετινγκ» γράφει ο Σίγκαλ στο νέο του βιβλίο Think Simple: How Smart Leaders Defeat Complexity [Σκέψου Απλά: Πώς οι Έξυπνοι Ηγέτες Νικούν την Πολυπλοκότητα], που κυκλοφόρησε σήμερα. Φυσικά, δεν μπορεί κάθε ηγέτης να είναι ο Στιβ Τζομπς, σημειώνει ο Σίγκαλ, αλλά και ο Τζομπς «δεν ήταν μάγος. Άλλαξε την Apple με μια προσέγγιση κοινής λογικής, βήμα-βήμα».

Κάτι ξέρει ο ίδιος, καθώς συνεργάστηκε στενά με τον Τζομπς για 12 χρόνια, όντας επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας πίσω από τη διαφημιστική εκστρατεία ‘Think different’ της Apple και καθιστώντας το γράμμα ‘I’ συνώνυμο της Apple «βαφτίζοντας» το iMac.

Στο βιβλίο του, ο Σίγκαλ τονίζει με κάθε τρόπο ότι οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να ξεφορτωθούν την υπερβολική πολυπλοκότητα. Το βιβλίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με πάνω από 40 εταιρικά στελέχη, τα οποία ο Σίγκαλ αποκαλεί «ήρωες της απλότητας».

Σε εταιρείες με ισχυρή κουλτούρα, η απλότητα λαμβάνει τη μορφή ενός συνόλου ιδεών που κάθε εργαζόμενος γνωρίζει και ακολουθεί. Ο στόχος είναι η απλοποίηση της δομής μιας εταιρείας εξαλείφοντας την ανάγκη πολλαπλών στιβάδων επίβλεψης. Η Container Store, για παράδειγμα, έχει επιτύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 20% από τότε που ιδρύθηκε το 1978. Όλη η λειτουργία της βασίζεται σε κάποιες Θεμελιώδεις Αρχές – εφτά βασικοί κανόνες που γνωστοποιούνται σε κάθε νέο εργαζόμενο, όπως π.χ. το να υπερβαίνει η εταιρεία τις προσδοκίες των πελατών.

«Δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να πούμε σε χιλιάδες εργαζομένους τι να κάνουν σε μια δεδομένη κατάσταση» λέει ο CEO της εταιρείας Κιπ Τίντελ στον Σίγκαλ. «Δεν κάνουμε καν την απόπειρα. Αυτό που επιλέγουμε είναι να συμφωνήσουν όλοι οι άνθρωποί μας σε αυτούς τους πολύ απλούς στόχους. Στη συνέχεια, τους δίνουμε το ελεύθερο να επιλέξουν τα μέσα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους».

Και ο Τίντελ καταλήγει: «Αυτές οι ιδέες δεν είναι απλώς λέξεις γραμμένες στον τοίχο. Όλοι μέσα στην εταιρεία μιλάνε γι’ αυτές. Και είναι πολύ καλύτερο να έχεις αυτές τις αρχές αντί για ένα αυταρχικό αφεντικό που σου λέει συνεχώς τι να κάνεις».