Θετικά μηνύματα από τη φετινή τουριστική περίοδο

Θετικά μηνύματα από τη φετινή τουριστική περίοδο

Εκτιμήσεις για έσοδα 11,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε σήμερα πως επιβεβαιώνεται η άνθιση των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς, παρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ, αρκετά αυξημένα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των φορέων του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί, με όπλα τη σωστή στρατηγική και τον κατάλληλο σχεδιασμό, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. «Τα πράγματι αισιόδοξα αυτά μηνύματα δεν θα πρέπει να είναι μόνον αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά να γίνουν η βάση στην οποία ο ελληνικός τουρισμός θα χτίσει και θα πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα έως το 2020», δήλωσε ο κ. Ρέτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακοί οδηγοί για ονειρικές διακοπές

Ώθηση στα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας φαίνεται πως έδωσαν και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, κι αυτό αναμένεται να φανεί στην επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, την οποία ο κ. Ρέτσος χαρακτήρισε συγκυριακή. Εξάλλου, η σημαντική αύξηση στις αφίξεις -περίπου 17 εκατομμύρια αφίξεις ξένων τουριστών και αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι- δεν θα αποτυπωθεί στα μεγέθη όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ειδικά, περιοχές που ήταν προσανατολισμένες στον εγχώριο τουρίστα θα εξακολουθήσουν και φέτος να έχουν πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρόδου, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Ρέτσος. «Τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία πήγαν πολύ καλύτερα από αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών», που και φέτος θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας, διευκρίνισε.

Αύριο δημοσιοποιούνται και τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων από τα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας, με το πρόσημο των αφίξεων να είναι θετικό για το σύνολο των προορισμών.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι στην Ελλάδα το 2014

Και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης επεσήμανε πως υπάρχει ρεκόρ αφίξεων Ρώσων στο Ηράκλειο, καθώς -όπως είπε- πρώτη φορά οι Ρώσοι θα ξεπεράσουν τις 100.000 σε έναν και μόνο νομό. Η Κρήτη, για μια ακόμη φορά, κρατά ψηλά τη σημαία στις ελεύσεις των τουριστών, με τον κ. Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι και τον Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία στην Κρήτη θα είναι γεμάτα, ενώ ο Οκτώβριος θα κινηθεί με αύξηση 10% στις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ