Τι αλλάζει στη φορολογία από το νέο έτος – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2019

Τι αλλάζει στη φορολογία από το νέο έτος – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2019

Μία νέα σειρά αλλαγών στη φορολογία και το αφορολόγητο, αλλά και αυστηρότερα πρόστιμα, όπως και κατασχέσεις περιμένουν τους φορολογούμενους το 2019.

Από σήμερα καλωσορίζουμε το νέο έτος, το οποίο και φέρνει σειρά αλλαγών στη φορολογία, αλλά και στο αφορολόγητο, καθώς και αυστηρότερα πρόστιμα, όπως και κατασχέσεις.

Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019, καθώς και ο φορολογικός συντελεστής διανεμόμενων κερδών από τη χρήση 2019 από το 15% που είναι σήμερα, στο 10%.

Επίσης, διευρύνονται οι κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2018, θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος των 400-1.000 ευρώ και οι ακόλουθες κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων:

α) Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, ανεξαρτήτως εάν έχει παρέλθει ή όχι πενταετία από την πρώτη έναρξη εργασιών τους.

β) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας, εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

γ) Οι αγρότες, οι οποίοι είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016.

δ) Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβαρύνει με συντελεστή 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το κρασί θα καταργηθεί και οι τιμές λιανικής πώλησης του προϊόντος αναμένεται να μειωθούν.

Από την άλλη, όμως, αυξάνεται το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στη χρήση πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα από την πρώτη του νέου έτους για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων το περιβαλλοντικό τέλος από 0,03 ευρώ σήμερα, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ, αυξάνεται σε 0,07 ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ 24% διαμορφώνει την τιμή της σακούλας σε 0,09 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν, επίσης, και σε ό,τι αφορά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς από το νέο έτος θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Προϋπόθεση βέβαια είναι τουλάχιστον ένας εκ των συζύγων να επιλέξει να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και να ενημερώσει σχετικά την Εφορία έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος και δεσμεύει και τους δύο συζύγους. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο, ενώ με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 ευρώ για τους δύο συζύγους.

Μείωση της φοροδιαφυγής 

Από την 1η Ιανουαρίου, επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εμφανίζεται αποφασισμένη να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της.

Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιούνται οι ποινές για μη δηλωμένους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς για την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης, που πλέων επισύρουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει υποχρέωση από τη φορολογική νομοθεσία, εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να προχωρά σε κατασχέσεις, αφού πλέον θα μπορεί στο πλαίσιο διενέργειας φορολογικών ελέγχων να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος κ.ά. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα διαβιβάζονται μαζικά θα συνιστούν το Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, το οποίο θα τηρείται σε βάση δεδομένων που δημιουργείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Ακόμη, διευρύνονται οι φορείς στους οποίους δύναται να ανατεθεί η είσπραξη των φορολογικών και λοιπών εσόδων του Δημοσίου τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατόπιν απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εσόδων του Δημοσίου, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί επίσης και νέα μέτρα είσπραξης των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μέτρο των στοχευμένων κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που ήδη εφαρμόζεται, το οποίο όμως πλέον θα λειτουργεί διαφορετικά. Συγκεκριμένα, οι εντολές κατάσχεσης θα εκδίδονται αφού προηγουμένως οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμό διαπιστώσουν ότι ο φορολογούμενος έχει τραπεζικό λογαριασμό που περιέχει χρήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι περιλαμβάνονται ήδη στις λίστες της ΑΑΔΕ. Ήδη έχει προγραμματιστεί η διενέργεια σειράς πλειστηριασμών, ενώ η σχετική λίστα θα συμπληρώνεται στην πορεία με νέα ακίνητα. Για την εύρεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, πλέον οι φορολογικές αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία από κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως π.χ. το Κτηματολόγιο, και αφού εντοπίσουν κάποιο ακίνητο που ανήκει σε οφειλέτη αρχικά το δεσμεύουν και στη συνέχεια το βγάζουν σε πλειστηριασμό επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση για την αποπληρωμή των οφειλών.

Χρήση πλαστικού χρήματος

Από τη νέα χρονιά, όμως, αλλαγές αναμένονται και στο μέτωπο των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, οι οποίες θα συνδέονται και με το “χτίσιμο” του αφορολόγητου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει στόχο να συμβάλλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, θα περιλαμβάνει μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής, μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα 300 ευρώ, ίσως και ακόμη χαμηλότερα.

Επίσης θα προβλέπει αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για να χορηγηθεί η σχετική έκπτωση φόρου, δηλαδή να “χτιστεί” το αφορολόγητο όριο.

Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι εφόσον έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ πρέπει να δαπανήσουν το 10% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ το 20%, προκειμένου να έχουν αφορολόγητο. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, εξετάζει την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 15% για εισόδημα έως 10.000, στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ και στο 25% για εισόδημα πάνω από 20.000.

Τέλος, αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευών POS και στους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται, όπως τα περίπτερα και τα ταξί.