Τι απαιτεί η εργασία από το σπίτι και η διαχείρισή της

Τι απαιτεί η εργασία από το σπίτι και η διαχείρισή της

Πόσοι από εμάς είμαστε ικανοί να δουλεύουμε εκτός γραφείου;

Της Αν Φίσερ

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για εργασία από το σπίτι και ορισμένοι που νομίζουν ότι τους αρέσει καταλήγουν με σύνδρομο κλειστοφοβίας. Η Σάνι Μαγκόσκι είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Vitesse Consulting, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό πολιτικών εργασίας από το σπίτι. Στην προηγούμενή της εργασία η Μαγκόσκι διοικούσε μια εταιρεία με 40 περίπου υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν από 20 διαφορετικά σημεία του κόσμου. Σε ορισμένους τους έλειπε η αίσθηση συνεργασίας και συναδελφοσύνης που συναντά κανείς στη δουλειά στο γραφείο.

Η εργασία από το σπίτι όπου κανείς είναι μόνος του απαιτεί κάποια ιδιαίτερα προσόντα. «Το πιο σημαντικό: μπορείς να λάβεις μια απόφαση δίχως ενημέρωση από οποιονδήποτε άλλο;», λέει η Λα Γκιόγια, επικεφαλής χώρου εργασίας στην Telework Recruiting. «Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν καθόλου αν δεν έχουν κάποιον να τους επιβλέπει. Χρειάζονται λίγη πίεση για να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους στη δουλειά», και μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αυτό μέχρι να βρεθούν να εργάζονται μόνοι. «Η εργασία μόνος από το σπίτι απαιτεί εξαιρετική ικανότητα συγκέντρωσης. Είναι σχεδόν σα να λειτουργείς ως επιχειρηματίας με απόλυτη αφοσίωση στην εργασία».

Διαβάστε ακόμη: Πέντε συμβουλές για εργασία από το σπίτι

«Όσοι είναι αποτελεσματικοί στην εργασία από το σπίτι συνήθως είναι πολύ καλά οργανωμένοι», λέει η Μαγκόσκι. Βοηθά επίσης «η εξοικείωση με τις αλλαγές και τη νέα τεχνολογία. Στην παλιά μου δουλειά ορισμένοι ήταν διστακτικοί στο να μάθουν να χειρίζονται νέα εργαλεία για συνεργατική εργασία, κι αυτό ήταν πρόβλημα».

Η Μαγκόσκι και η Λα Γκιόγια συμφωνούν ότι η εργασία από το σπίτι είναι κατάλληλη όταν οι εργαζόμενοι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις κι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η ικανότητα να είναι κάποιος συνεπής στις προθεσμίες θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά, επειδή «κάποιος που συνεχώς χάνει προθεσμίες στο γραφείο δεν πρόκειται να βελτιωθεί όταν είναι σπίτι μόνος του».

Διαβάστε ακόμη: Δουλειά για… σπίτι!

Τα χαρακτηριστικά αυτά διαφέρουν από εργοδότη σε εργοδότη αναλόγως με τις προτεραιότητες της εργασίας, αλλά το να υπάρχει ένα αντικειμενικό πρότυπο για την απόφαση αυτή γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε υπαλλήλου βοηθά στην αποφυγή «περίεργων εντάσεων».

Μόλις κάποιοι εργαζόμενοι αρχίσουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως, ο τρόπος διοίκησης της εταιρείας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει. «Η εργασία από το σπίτι αφορά πάντα και τον εργαζόμενο και τον εργοδότη», λέει η Μαγκόσκι. «Όταν η Yahoo! σταμάτησε να επιτρέπει την εργασία από το σπίτι επειδή μειωνόταν η παραγωγικότητά τους, θεώρησα υπεύθυνους τους διευθυντές που δεν αξιολόγησαν καλά εξαρχής την κατάσταση».

Η προσωπική εργασιακή εμπειρία του καθενός από την εργασία στο σπίτι πιθανότατα να έχει διδάξει στους περισσότερους τα βασικά που προτείνει η Μαγκόσκι. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η επικοινωνία. «Οι στόχοι και οι προτεραιότητες συνεχώς μεταβάλλονται και είναι σημαντικό ο καθένας να είναι ενήμερος και όσοι εργάζονται από το σπίτι να μην μένουν ανενημέρωτοι», επισημαίνει. «Σχεδόν πρέπει να υπερβάλλεις εαυτόν με όσους εργάζονται από απόσταση, τόσο για να μην αισθάνονται απομονωμένοι όσο και για να κατανοήσουν το πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται».

«Οι άνθρωποι είναι μηχανές που παράγουν ιστορίες. Αν δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει θα αρχίσουν να φτιάχνουν σενάρια και συνήθως δυστυχώς θα είναι κακά, αρνητικά και γεμάτα άγχος», λέει η Μαγκόσκι. «Δε χρειάζεται να χάνει κανείς ενέργεια με τέτοιες περιπτώσεις».