Τι είναι ο διάδρομος Τορόντο—Waterloo και γιατί πρέπει να τον ακολουθήσουμε

Τι είναι ο διάδρομος Τορόντο—Waterloo και γιατί πρέπει να τον ακολουθήσουμε
Photo: pixabay.com
Πώς ο μεγαλύτερος τεχνολογικός κόμβος έφερε "επανάσταση" στις επενδύσεις στον Καναδά.

Φιλοξενεί περισσότερες από 15.000 τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 5.200 νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογικό τομέα της περιοχής αυτής απασχολούνται άνω των 280.000 ατόμων. Βρίσκεται σχεδόν στην μέση της απόστασης μεταξύ της Ανατολικής Ακτής και μεσοδυτικών Πολιτειών. Είναι εύκολα προσβάσιμος από άλλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής με τεχνολογικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου των Μόντρεαλ, Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Σικάγο και Ντιτρόιτ. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίες και επενδυτές μπορούν εύκολα να επεκτείνουν το δίκτυό τους σε άλλα οικοσυστήματα χωρίς να απαιτούνται σημαντικές νέες επενδύσεις ή δαπάνες.

Ο λόγος για τον διάδρομο Τορόντο-Waterloo που αποτελεί τον μεγαλύτερο τεχνολογικό κόμβο του Καναδά και έναν από τους σημαντικότερους της Βόρειας Αμερικής. Η επιτυχία του οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών του Τορόντο είναι εν μέρει αποτέλεσμα της φιλικής μεταναστευτικής πολιτικής του Καναδά. Η Στρατηγική Παγκοσμίων Δεξιοτήτων (Global Skills Strategy) που εφαρμόζεται επιτάχυνε σε μόλις δύο εβδομάδες την διαδικασία μετανάστευσης για εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης με τον μισθό του μηχανικού Η/Υ να φθάνει τις 69 χιλ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να αντιληφθούμε τη διείσδυση του συγκεκριμένου διαδρόμου στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στον Καναδά αρκεί να αναφέρουμε ότι στο Τορόντο πραγματοποιήθηκαν πέρυσι επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ (3,7 δισ. CAN$) έναντι μόλις 1,05 δισ. ευρώ (1,5 δισ. CAΝ$) το 2019, ενώ στο Waterloo οι επενδύσεις ανήλθαν σε 593 εκ. ευρώ (856,4 εκ. CAΝ$) το 2022. Δηλαδή επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 3,12 δισ. ευρώ (4,5 δισ. CAΝ$).

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρεία Miovision που ειδικεύεται σε συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας οχημάτων άντλησε 180 εκατ. ευρώ (260 εκ.CAΝ$) για την ανάπτυξη μίας τεχνολογικά έξυπνης πόλης. Τον Ιούλιο 2022, η PointClickCare Technologies, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης λογισμικού εκτός χρηματιστηρίου αποτιμήθηκε σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ (5 δισ. CAN$), γεγονός που την κατέστησε τον μονόκερω του καναδικού οικοσυστήματος με την υψηλότερη αξία. Η Microsoft δημιούργησε νέους χώρους γραφείων σε τέσσερεις ορόφους πύργου στο κέντρο του Τορόντο τον Φεβρουάριο 2022, και η Google ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής κτηρίου 40.000 τ.μ. Ενώ η νεοφυής Cohere που επικεντρώνεται στο generative AI άντλησε 173 εκατ. ευρώ (250 εκ. CAN$) σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον περασμένο Μάιο και η αξία της πλέον αποτιμάται 1,4 δισ. ευρώ (σε 2 δισ. CAN$).

Και αν αυτά τα νούμερα δεν σας έκαναν εντύπωση αρκεί να αναφέρουμε ότι την περίοδο 2020-2022 η κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών άγγιξε τα 65 δις. ευρώ, ο αριθμός των μονόκερων έφθασε αισίως στις 14, η χρηματοδότηση στο πρώτο στάδιο ξεπέρασε τα 3,5 δις. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης του οικοσυστήματος άγγιξε το 36%. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η χρηματοδότηση από Venture Capital άγγιξε τα 19,2 δις. ευρώ, τα έσοδα των επενδυτών λόγω εξόδου τα 16,5 δις. ευρώ με τη μέση παραμονή των επενδυτών έως την έξοδο να φθάνει τα 9,3 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: