Επενδύσεις: Τι εκτιµούν οι ειδικοί της αγοράς για το 2014

Επενδύσεις: Τι εκτιµούν οι ειδικοί της αγοράς για το 2014

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ξεχωρίζουν ευκαιρίες και κινδύνους για το νέο έτος και σκιαγραφούν το προφίλ των διεθνών αγορών.

Aπό τον Γιάννη Παπαδογιάννη 

Αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες για τις αγορές και ειδικά για τις μετοχικές αξίες θα είναι θετικές. Ωστόσο προειδοποιούν ότι η πορεία δεν θα είναι ανέφελη. Η σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από τη FED αποτελεί τη μεγάλη πρόσκληση του 2014, ενώ διχασμένες είναι οι απόψεις τους για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία. Μέχρι να προσαρμοστούν οι αγορές στα νέα δεδομένα, υποστηρίζουν, μπορεί να δούμε νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις. Τέλος, οι ειδικοί ξεχωρίζουν τις τοποθετήσεις σε ελληνικό κίνδυνο, μετοχές και ομόλογα, αναφέροντας πως το 2014 μπορεί να είναι το έτος της μεγάλης επιστροφής της χώρας.

Στρατής Σαραντινός – Διευθύνων σύμβουλος ΕΘΝΙΚΗ Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ

Το 2013 η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων, η πολιτική χαμηλών επιτοκίων και η συνακόλουθη παροχή ρευστότητας παρείχαν στήριξη στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2014 εκτιμάται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη δυναμική. Στις ΗΠΑ, είναι θέμα χρόνου η διακοπή παροχής πλεονάζουσας ρευστότητας (tapering), καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία καταγράφουν βελτίωση σε πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας. Στην Κίνα, εκτιμάται ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος για νέες μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Η Ευρώπη, ξεπερνώντας μια κρίσιμη περίοδο για τη συνοχή της και για το τραπεζικό της σύστημα, αναμένεται να υιοθετήσει πρακτικές για την τόνωση της ανάπτυξης των οικονομιών των κρατών-μελών, αλλά και την αποφυγή αποπληθωρισμού. Επιπλέον, η πολιτική βούληση για διευθέτηση των διαφόρων εστιών γεωπολιτικού κινδύνου θα συμβάλει περαιτέρω στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη: Το 2014 θα είναι η χρονιά των μετοχών

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές θα έχουν ακόμα μία θετική χρονιά αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για σημαντική βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ τα ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσουν μικρές θετικές αποδόσεις. Εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν εταιρικά και κρατικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στην Ελλάδα, τα κρατικά ομόλογα, αλλά και τα εταιρικά υγιών επιχειρήσεων, αναμένεται να έχουν ακόμη μία καλή χρονιά, εφόσον επιλυθεί το βασικό ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η χρηματιστηριακή αγορά, που πλέον ανήκει στις αναδυόμενες, αποκτά «βάθος» και ρευστότητα και θα είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Κίμων Βολίκας – Διευθύνων σύμβουλος Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ

O ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται θετικός για το 2014 (της τάξεως του 3,6%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), χαμηλότερος όμως από τον ρυθμό τον οποίο θα επιθυμούσε η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο. Εξ αυτού του λόγου, αναμένουμε διατήρηση ή ακόμη και ενίσχυση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, κυρίως στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, ενώ στις ΗΠΑ η προαναγγελθείσα επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης της νομισματικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Η «ανορθόδοξα» ασκούμενη επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει ως στόχο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και δι’ αυτής της οδού την αύξηση της ενεργού ζήτησης και, τελικώς, του πληθωρισμού και της απασχολήσεως. Η επίτευξη ή μη των ανωτέρω στόχων εκτιμάται ότι θα καθορίσει και τον χρόνο εξόδου των κεντρικών τραπεζών από την εν λόγω πολιτική. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα κρατά σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια και λειτουργεί υποστηρικτικά στις μετοχικές αξίες. Αναμένουμε παρόμοια συμπεριφορά των αγορών, ίσως μικρότερης έντασης, και για το 2014, με μία επισήμανση: Η αναμενομένη, όπως ήδη αναφέρθηκε, έναρξη της διαδικασίας εξόδου της FED από την επιθετική επεκτατική νομισματική πολιτική ενδέχεται να δημιουργήσει σχετική αβεβαιότητα στις αγορές.

Εκτιμούμε ότι τις επιπτώσεις της αυξημένης μεταβλητότητας θα τις υποστούν κυρίως οι ομολογιακές αγορές. Συνοψίζοντας, αναμένουμε σχετικώς χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηρικτική πολιτική των κεντρικών τραπεζών με θετικές επιδράσεις στις μετοχικές αξίες, διατήρηση χαμηλών επιτοκίων και αυξημένη μεταβλητότητα στις αναπτυσσόμενες αγορές και τα εμπορεύματα. Η πιστωτική επέκταση και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν αναμένουμε να εμφανίσουν σημαντικές θετικές μεταβολές.

Διαβάστε ακόμη: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προεξοφλούν οι επενδυτές

Ηλίας Λεκκός – Group chief economist Τράπεζα Πειραιώς

Το 2014, οι εξελίξεις στις διεθνείς μετοχικές και ομολογιακές αγορές θα προσδιοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Αμερικής (FED) και Ευρωζώνης (EKT), οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά διαφορετικών, αλλά εξίσου καινοφανών προκλήσεων.

Αρχικά, η FED καλείται να διαχειριστεί τη μετάβαση από το σημερινό καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης σε ένα καθεστώς άσκησης νομισματικής πολιτικής, μέσω επηρεασμού των προσδοκιών για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό, καλείται να πείσει τις αγορές ότι η σταδιακή μείωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας αποτελεί αυτόνομη και διακριτή απόφαση από αυτή της διατήρησης των επιτοκίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, τα βραχυχρόνια επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και αναμένουμε να παραμείνουν χαμηλά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015.

Ωστόσο, εάν η οικονομία των ΗΠΑ δείξει σημάδια ταχύτερης βελτίωσης, τότε είναι πιθανό τα μακροχρόνια επιτόκια να αντιδράσουν ανοδικά. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα είναι το 2014 αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού, κατακερματισμού της νομισματικής ένωσης, απροθυμίας ή αδυναμίας των ευρωπαϊκών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και με τα επιτόκια δανεισμού να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, και οι αποφάσεις της ΕΚΤ δημιουργούν ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για διάστημα πλέον του έτους, με τα ρίσκα να είναι υπαρκτά για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων και η επιδίωξη αποδόσεων δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και για τις μετοχικές αξίες (ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές), χωρίς όμως να μπορούν να αποκλεισθούν και τα φαινόμενα υπερβολικής εφορίας και αισιοδοξίας (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ).

Διαβάστε ακόμη: Ορίζοντας 80 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Alpha Trust – Ομάδα χρηματοοικονομικών συμβούλων της εταιρείας

Το 2014 ξεκινά μετά από μια εντυπωσιακά καλή χρονιά για τις περισσότερες επενδύσεις, και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές. Παράλληλα, ενώ όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα, η προσπάθεια απομόχλευσης των κρατών μέσω φόρων και προστίμων κρατάει τις επενδύσεις και την απασχόληση σε χαμηλά επίπεδα. Η μακροχρόνια ανεργία ειδικά στους νέους οδηγεί πλέον σε φαινόμενα δομικής ανεργίας, καθώς η εκπαίδευση χωρίς πρακτική κάποτε απαξιώνεται. Εάν δεν διαφανεί το τέλος της κρατικής απομόχλευσης και το των υπερβολικών φόρων και προστίμων, δεν βλέπουμε να αυξάνουν σημαντικά τα επιτόκια.

Επίσης, δεν περιμένουμε η τρομακτική ιδιωτική ρευστότητα να στρέφεται σε «πραγματικές» επενδύσεις. Από την πλευρά των επιχειρήσεων περιμένουμε επιθετικότερη τακτική στις εξαγορές και γενικώς την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο σύστημα, σε συνδυασμό με τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος, μας ωθούν προς μια επενδυτική στρατηγική, που δίνει έμφαση στους μετοχικούς τίτλους αυτών των οικονομιών για το 2014. Πέρα από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η επενδυτική μας πολιτική θα εστιαζόταν και σε επιλεγμένες μετοχικές αγορές της Ασίας, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, λόγω διαρθρωτικών αλλαγών.

Θα κρατούσαμε μια ιδιαίτερα επιλεκτική στάση όσον αφορά τις επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, καθώς υπάρχουν πλέον έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, ενώ αρκετές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιμένουμε τα εταιρικά ομόλογα να υπεραποδώσουν, σε αντίθεση με τα κρατικά. Τέλος, η επενδυτική μας πολιτική για το 2014 θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση και σε επενδύσεις σε ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, δεδομένου ότι, υπό προϋποθέσεις, αναμένουμε να παρουσιάσουν σημαντικό ενδιαφέρον.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Διαβάστε ακόμη: Οι εκατομμυριούχοι του Kickstarter