Τι φοβούνται οι startuppers;

Τι φοβούνται οι startuppers;

Όλες οι «δεύτερες σκέψεις» των νέων επιχειρηματιών σε ένα γράφημα.

Η προσωπική επιχείρηση είναι «όνειρο» για κάποιους και μεγάλος φόβος για κάποιους άλλους.

Μια καλή και καινοτόμος ιδέα, μια ακόμα καλύτερη ομάδα και φυσικά κάποιος να χρηματοδοτήσει την ιδέα αυτή. Αυτές είναι οι πρώτες ανησυχίες των startuppers. Ακολουθούν, όμως, αρκετές ακόμα τις οποίες συγκέντρωσε το Funders and Founders και τις παρουσιάζει.

Ποιοι παράγοντες βάζουν «εμπόδιο» στις νεοφυείς επιχειρήσεις;

1. Νεαρό της ηλικίας
Ο μέσος όρος ηλικίας για τους νέους επιχειρηματίες είναι τα 27. Για να είμαστε ειλικρινείς, στις startups δεν έχει σημασία η βιολογική ηλικία, αλλά η ωριμότητα. Είστε έτοιμοι να μιλήσετε με επενδυτές και συνεργάτες που είναι μεγαλύτεροι από εσάς; Πως θα αντιδρούσατε σε μια άσχημη κριτική; Μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας; Εάν ναι, τότε μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα.

2. Έλλειψη εμπειρίας
Για να κερδίσετε εμπειρία πρέπει ή να εργαστείτε για κάποιον άλλο ή για εσάς. Η εργασία σε κάποια άλλη εταιρεία, ενδεχομένως να μη σας προσφέρει όσα θέτε, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να έχετε εμπειρία σε startups είναι ξεκινώντας τη δική σας.

3. Έλλειψη αποφασιστικότητας

4. «Καινούργιοι» στη δουλειά
Τι σημαίνει να είσαι καινούργιος στη δουλειά; Και υπάρχει κάποιος «καινούργιος» σε μια startup αφού εξ ορισμού πρόκειται για μια καινούργια εταιρεία με νέα μοντέλα και νέα δομή; Δε πειράζει αν δε ξέρετε τίποτα στο χώρο, να είστε έτοιμοι να είστε οι πρώτοι που θα μάθετε.

5. Δεν υπάρχει συν-ιδρυτής
Η νέα επιχείρηση είναι αγχωτική και απαιτητική, όπως δηλαδή και η ίδια η ζωή. Στην οποία δεν πορευόμαστε μόνοι (ή τουλάχιστον δε θέλουμε να πορευόμαστε μόνοι) γιατί να το κάνετε, λοιπόν, στη δουλειά; Ίσως είναι πολλά για να τα περάσετε μόνοι σας.

6. Δεν υπάρχει ιδέα
Για το καλό όλων μας οι ιδέες είναι εκεί έξω και είναι δωρεάν. Αρκετές εταιρείες άλλαξαν την ιδέα τους κατά τη διάρκεια της πορείας τους, δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ανησυχίας – μπορείτε να αλλάξετε πάντα ιδέα, είναι μέρος των startups.

7. Δεν υπάρχει χώρος για νέες startups
Ένα από τα κοινά «αστεία» είναι πως υπάρχουν περισσότερα events για startups απ’ ότι startups. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Υπάρχουν τόσες startups γιατί μάλλον υπάρχουν τόσα προβλήματα εκεί έξω που θέλει κάποιος να επιλύσει.

8. Οικογένεια
Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις δεν αποφέρουν κέρδη αμέσως, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα τους. Αν, λοιπόν, έχετε μια οικογένεια από πίσω που πρέπει να στηρίξετε, επικεντρωθείτε σε ένα προϊόν που μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά – εκεί θα δείτε πιο γρήγορα έσοδα.

9. Ανεξάρτητος πλούτος
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο πλούσιοι που δεν έχουν καμία όρεξη να ξεκινήσουν ή να επενδύσουν σε μία startup. Όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Κάποιοι από αυτούς βρίσκουν ενδιαφέρον και συναρπαστικό να εργάζονται με ανθρώπους που δεν είναι και τόσο πλούσιοι.

10. Φόβος δέσμευσης
Η δική σας εταιρεία θα σας «δεσμεύσει ισόβια». Ενδεχομένως στην αρχή να μην έχετε ελεύθερο χρόνο και να πρέπει να εναποθέσετε εκεί όλο το χρόνο και την ενέργεια σας. Αν αυτά έχουν περισσότερη σημασία για εσάς, μη ξεκινήσετε τη δική σας startup. Να ξέρετε, όμως, πως με τη δική σας δουλειά θα έχετε μια άλλη – πιο σημαντική ελευθερία.

11. Ανάγκη για δομή
Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μια «κανονική» δουλειά γιατί τους δίνει ένα σίγουρο πρόγραμμα και δομή. Είναι κοινό φαινόμενο, κάποιοι δε μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και θέλουν να τους λένε τι να κάνουν. Σας ακούγεται γνώριμο; Αν θέλετε μια δουλειά με «οδηγίες» τότε ξεχάστε τις startups.

12. Ο φόβος της αβεβαιότητας
Δεν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αφού αρκετές από αυτές αποτυγχάνουν . Υπάρχουν, όμως, και εκείνες που πετυχαίνουν τους στόχους τους. Έτσι προετοιμαστείτε για το χειρότερο και να ελπίζετε για το καλύτερο.