Τι κάνουν στο Facebook οι υπάλληλοί του;

Τι κάνουν στο Facebook οι υπάλληλοί του;

Μάθετε πως η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί τον... εαυτό της για να ενισχύσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της.

της Αν Φίσερ

Νομίζετε πως το να γνωρίζετε ότι ο συνάδελφός σας έχει τρεις γάτες και του αρέσει το snowboard τα Σαββατοκύριακα ευνοεί την παραγωγικότητά σας; Κι όμως, ίσως και να το κάνει. Ιδού το γιατί.

Όταν ο Μάικ Ρόγκλιεν προσελήφθη στο Facebook πριν από τρία χρόνια, περίπου 1.700 άτομα εργάζονταν για την εταιρεία. Ο αριθμός αυτός έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε σε σχεδόν 7.000 υπαλλήλους διάσπαρτους σε όλη την υδρόγειο, από το Menlo Park μέχρι το Λονδίνο και το Σίδνεϊ.

Με μια τέτοια ταχεία ανάπτυξη, «ήμασταν ανήσυχοι για τη διατήρηση της ίδιας επαγγελματικής κουλτούρας,» λέει ο Ρόγκλιεν, επικεφαλής μάθησης και ανάπτυξης του Facebook. (Ο επίσημος τίτλος του: «Δημιουργός Απίθανων Μάνατζερ»). «Αυτό δεν υπήρξε πρόβλημα τελικά. Αλλά αν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ελεύθεροι να επικοινωνούν ανοιχτά, δεν θα το είχαμε επιτύχει».

Σύμφωνα με τον Ρόγκλιεν, το Facebook χρησιμοποιεί τη δική του ιστοσελίδα για να διατηρήσει τη συνοχή της εταιρείας με τρεις τρόπους:

– Πρώτον, «ορισμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται μακριά και έρχονται στα κεντρικά γραφεία ίσως μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί να είναι πολύ απομονωμένη. Μπορεί να αισθανθεί κανείς ότι είναι εντελώς μόνος του.» Όχι στο Facebook, προσθέτει, όπου συνάδελφοι που σπάνια βρίσκονται από κοντά κάνουν «φίλο» ο ένας τον άλλο για να κρατήσουν επαφή, έτσι ώστε «να αισθάνονται σαν μέρος της ομάδας».

– Το Facebook έχει επίσης ομάδες στην ιστοσελίδα του για σχεδόν κάθε τμήμα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν άμεσα να παίρνουν πληροφορίες ή να κάνουν ερωτήσεις «στους αρμόδιους», λέει ο Ρόγκλιεν. «Είναι γρήγορο και αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην επικοινωνία με το σωστό άτομο για τη λύση σε ένα πρόβλημα», ακριβώς όπως τον παλιό καλό καιρό, όταν η εταιρεία είχε πολύ μειωμένο προσωπικό.

– Αλλά ο Ρόγκλιεν πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο το Facebook βοηθά τους υπαλλήλους να διατηρήσουν την ίδια επαγγελματική κουλτούρα είναι και ο πιο αφανής. «Όλοι εδώ στο Facebook είναι φίλοι με όλους τους άλλους», λέει ο Ρόγκλιεν. «Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι ο εαυτός τους και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, σαν άνθρωποι, όχι μόνο ως συνεργάτες».

Γιατί; «Τι κάνουν οι άνθρωποι τα Σαββατοκύριακα, από πού κατάγονται, τί τους αρέσει, τι θεωρούν αστείο – όλα αυτά τα πράγματα συμβάλουν στην άρση των εμποδίων μεταξύ των συναδέλφων και κάνουν την επικοινωνία πιο εύκολη», υποστηρίζει ο ίδιος. «Όσο καλύτερα γνωρίζετε κάποιον, τόσο καλύτερα μπορείτε να σχετιστείτε μαζί του. Μειώνει την ένταση στο χώρο εργασίας».

Ο Ρόγκλιεν δεν θεωρεί ότι θα δούμε σύντομα πολλές επιχειρήσεις να προτρέπουν τους εργαζόμενούς τους να γίνουν «φίλοι» μεταξύ τους. «Η τεχνολογία αλλάζει πάντα πιο γρήγορα από τα πρότυπα των επιχειρήσεων», σημειώνει. «Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή σε κάτι που κάνουν οι άνθρωποι, οι εταιρείες παίρνουν λίγο χρόνο για να καταλάβουν πώς να επωφεληθούν από αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να εκμεταλλευτείτε το Facebook στην επιχείρησή σας

Γιατί η Facebook αγόρασε τη LiveRail

Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;

Όλη η σοφία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ