Τι πραγματικά αποκαλύπτουν τα email της Χίλαρι Κλίντον

Τι πραγματικά αποκαλύπτουν τα email της Χίλαρι Κλίντον
epa05466411 Democratic presidential nominee Hillary Clinton (L) speaks alongside US senator Bill Nelson during a campaign rally at the Osceola Heritage Park in Kissimmee, Florida, USA, 08 August 2016. EPA/CRISTOBAL HERRERA

Εάν είναι αυθεντικά, τα emails που διέρρευσαν προσφέρουν μια ματιά στις παρασκηνιακές διεργασίες.

του Σαμ Φρίζελ

Ιδού τι έδειξαν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, ήταν ανήσυχος για τους δεσμούς του Ιδρύματος Κλίντον με τις τράπεζες. Οι Δημοκρατικοί έχουν αμφισβητήσει την απόφαση της Κλίντον αφότου έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραχωρήσει ομιλίες έναντι αμοιβής σε τράπεζες, βιομηχάνους και πανεπιστήμια. Ο Μουκ ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν θα ήταν συνετό να συμμετέχει η Goldman Sachs σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον το 2014, αν και δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς περίπτωση αναφερόταν.

Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά κάνει το αμφιλεγόμενο ίδρυμα Κλίντον

Μερικές από τις πληρωμένες ομιλίες της Κλίντον αποκαλύφθηκαν. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Τζον Ποντέστα – πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον – το Γενάρη του 2016 ανέφερε τμήματα των ομιλιών της. Σε ένα μήνυμα από το 2013 η Κλίντον παραδεχόταν ότι χρειαζόταν μια «δημόσια και μια ιδιωτική θέση» για την πολιτική και έλεγε το 2014 ότι είχε επίγνωση των ανησυχιών για την ασφάλεια γύρω από τη χρήση του BlackBerry στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ήταν ευάλωτα σε υποκλοπή. Έλεγε, επίσης, ότι υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και το «άνοιγμα των συνόρων», αν και δεν είναι σαφές από τα συμφραζόμενα τι ακριβώς εννοούσε.

Υπήρχαν ατελείωτα μπρος-πίσω σχετικά με το τι αστείο θα έπρεπε να πει η Κλίντον σε κάθε ομιλία της. Οι περισσότεροι ανώτεροι σύμβουλοι της εκστρατείας συζητούσαν σε πολλαπλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τι αστείο έπρεπε να πει η πρώην υπουργός σε ένα σημαντικό δείπνο στο Des Moines, στην Αϊόβα, στο Δείπνο Τζέφερσον-Τζάκσον, τον Οκτώβριο του 2015. Η συνομιλία έγινε λίγες ημέρες μετά την 11-ωρη «ανάκριση» της Κλίντον στο Καπιτώλιο από την ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εξεταστική Επιτροπή για τη Βεγγάζη.

Οι σύμβουλοι της Κλίντον θεώρησαν το οικονομικό μήνυμα του Τζεμπ Μπους ως απειλή. Το Φεβρουάριο του 2015, όταν ο πρώην Κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους συγκέντρωνε εκατομμύρια δολάρια για μια μελλοντική προεδρική προεκλογική εκστρατεία και ο ίδιος εμφανιζόταν στις αρχικές δημοσκοπήσεις να λαμβάνει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανικών, οι σύμβουλοι της Κλίντον εξέτασαν τη γλώσσα της πρώτης ομιλίας του πάνω στην οικονομία. Η ομιλία, η οποία ζητούσε λιγότερη κρατική παρέμβαση και το «δικαίωμα στην ανέλιξη» έκανε τους συμβούλους της νευρικούς.

Συζητούσαν το πώς να επικρίνουν τον έτερο μονομάχο για το χρίσμα, Σάντερς. Το Φεβρουάριο του 2016 οι ανώτεροι επιτελείς της Κλίντον συζητούσαν πώς να στοχοποιήσουν το γερουσιαστή του Βερμόντ, ο οποίος αποδεικνύεται ότι ήταν μεγαλύτερη πρόκληση για την εκστρατεία της Κλίντον από ό,τι ανέμεναν. Η σύμβουλος Μάντι Γκρούνγουαλντ πρότεινε σε μια σειρά από μηνύματα διάφορα «αρνητικά» ή πιθανές κατευθυντήριες γραμμές επίθεσης εναντίον του Σάντερς, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών του για υψηλά επίπεδα δαπανών που θα βοηθούσαν τη μεσαία τάξη, ένα επιχείρημα που και η Κλίντον χρησιμοποίησε.

Η Κλίντον ήθελε να δημιουργήσει ένα βίντεο για να απαντήσει στις κατηγορίες για το Ίδρυμα Κλίντον. Η εκστρατεία της συνάντησε δυσκολίες από την αρχή λόγω καταγγελιών για το Ίδρυμα Κλίντον και την αποδοχή δωρεών από ξένους και τα μηνύματα του Ποντέστα δείχνουν ότι η ομάδα της Κλίντον προσπαθούσε να βρει απαντήσεις.

Η Κλίντον αφαίρεσε ένα τμήμα από το βιβλίο της σχετικά με τον Αγωγό του Κίστοουν. Έχοντας επίγνωση της τεταμένης κατάστασης μεταξύ των οικολόγων και της βιομηχανίας ενέργειας κατά του αγωγού, η Κλίντον αφαίρεσε ένα τμήμα από το προσχέδιο του βιβλίου της «Δύσκολες Επιλογές», που αναφερόταν στο έργο. Στην αρχική εκδοχή, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Ποντέστα, η Κλίντον θεωρούσε τον αγωγό μια «δύσκολη περίπτωση» και έλεγε ότι ήλπιζε ότι «η σημαντική αυτή απόφαση δεν θα γινόταν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».