Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μακρόν

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μακρόν

Επιστροφή στην «κανονικότητα» με τον Γάλλο πρόεδρο.

Γιώργος Μελιγγώνης

Να αφήσει πίσω της την συζήτηση σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και αλλού, αλλά και την “ανούσια πολιτική διαμάχη πάνω στις στάχτες” -όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- θέλει η κυβέρνηση, που προσδοκά ότι σε λιγότερο από 20 ημέρες η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν θα σηματοδοτήσει εκ νέου το μήνυμα που θέλει να “περάσει” το Μαξίμου στην κοινωνία: ότι, δηλαδή, “προσεχώς καλύτερα”.

Βεβαίως, το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters χθες δεν εκόμισε γλαύκας εις τας Αθήνας, αφού στο Μαξίμου γνώριζαν εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα ότι το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων θα γίνει δεκτός επί ελληνικού εδάφους από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πρακτορείο, πηγή της γαλλικής προεδρίας επιβεβαίωσε πως “κλείδωσε” το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, αφού πρώτα θα έχει επισκεφθεί την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οικονομία, χρέος και Ευρώπη

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters θέλει τον Γάλλο πρόεδρο να επιζητεί την δημιουργία των κατάλληλων συσχετισμών προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς φαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιμείνει, μετά τις γερμανικές εκλογές, σε δομικές αλλαγές στην Ευρώπη -που ξεκινούν από ενός είδους ευρωομόλογο και μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην αναθεώρηση των Συνθηκών. Προφανώς, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην σχετική συζήτηση -ή έστω να μετάσχει…- ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ταυτοχρόνως, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών θα βρεθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα. Το δόγμα “Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία”, που επιβεβαιώθηκε κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αποτελεί την βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου και για την συνέχεια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί την υποστήριξη της Γαλλίας σε τρεις βασικούς ελληνικούς στόχους: στην “έξωση” του ΔΝΤ από το πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές, στην συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και στην έξοδο της Ελλάδας, σε έναν χρόνο από σήμερα, από το Μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης -και τα μέτρα που αυτή συνεπάγεται.

Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;

Παράλληλα, οι δύο άνδρες προφανώς θα μιλήσουν και για επενδύσεις, αφού γαλλικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τις έρευνες περί υδρογονανθράκων, αλλά και για ενεργειακά projects. Συν τοις άλλοις, βασικό επενδυτικό όχημα για την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας-Παρισίων αποτελεί και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού αυτό αγοράστηκε από γαλλική κοινοπραξία σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το News 24/7, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να μην υποδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αλλά στην Θεσσαλονίκη, ώστε να προβούν οι δύο ηγέτες σε ανακοινώσεις σχετικά με νέες επενδύσεις στον ΟΛΘ. Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο γάλλος πρόεδρος θα “κατεβαίνει” από Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, η “νύμφη του Θερμαϊκού” και στον δρόμο του είναι, αλλά και συγκεντρώνει περισσότερο το γαλλικό ενδιαφέρον σε αυτή την συγκυρία συγκριτικά με την Αθήνα…

Πηγή: news247.gr