Τι σημαίνει η εξαγορά της AOL από την Verizon

Τι σημαίνει η εξαγορά της AOL από την Verizon
Photo:

Πώς η παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου αυξάνει γεωμετρικά την αξία της και γίνεται το δυσεύρετο αντικείμενο εξαγοράς.

Εάν υπάρχει μία αξία που σταθερά ανεβαίνει τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο αυτή δεν είναι άλλη από το «περιεχόμενο», η αλλιώς η πρωτογενής πληροφορία, η είδηση ή η εικόνα. Και από την στιγμή που το ίντερνετ, με αφορμή τα smartphones και τις ασύρματες συνδέσεις, έχει γίνει ο βασικός κοινωνός της είδησης και της πληροφορίας τόσο πιο πολύ αυξάνεται η αξία των εταιριών που την παρέχουν.

Πολύ δεν περισσότερο όταν πλέον οι ταχύτητες διασύνδεσης δίνουν την δυνατότητα να ρίξουν ένα ακόμη κάστρο, αυτό της τηλεόρασης. Έχοντας κερδίσει κατά κράτος τις εφημερίδες εδώ και καιρό έχουν εισέλθει δυναμικά και στην παραγωγή video. Αντίστοιχα είναι το μέσο που απορροφά όλο και περισσότερη διαφημιστική δαπάνη.

Έτσι με στόχο να διεισδύσει στο πεδίο της διαφήμισης και του βίντεο στις φορητές συσκευές (κυρίως smartphones και tablets), o αμερικανικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Verizon ανακοίνωσε την Τρίτη την εξαγορά της εταιρείας υπηρεσιών διαδικτύου AOL έναντι 4,4 δισ. δολάρια.

Η αμερικανική αγορά, η πλέον ώριμη του πλανήτη στον τομέα των ασύρματων τηλεπικοινωνιών, έχει παγιώσει τα μεγέθη των τριών ανταγωνιστών (Verizon, AT&T και Sprint) με αποτέλεσμα αυτοί να ψάχνουν νέες διεξόδους επέκτασης. Με την παραπάνω εξαγορά η Verizon επιδιώκει πρόσβαση στο αρχείο και την τεχνογνωσία της AOL στην παραγωγή υψηλής ποιότητας διαδικτυακών video. Παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της τελευταίας διαθέτει ισχυρούς και ανερχόμενους ενημερωτικούς ιστότοπους όπως η Huffington Post και η TechCrunch καθώς και νέες πλατφόρμες διαδικτυακής διαφήμισης και τοποθέτησης προϊόντων.

Με τέτοια εργαλεία, η Verizon εισέρχεται σε μια αγορά, η οποία μέχρι σήμερα ελεγχόταν – σε βαθμό κακοποίησης – από την Google και το Facebook. Όπως εκτιμά ο Τιμ Αρμστρoνγκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AOL ο οποίος θα παραμείνει στην θέση αυτή και μετά την εξαγορά, τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση περιεχομένου και διαφήμισης στα μίντια θα διεκπεραιώνεται κατά 80% μέσα από κινητές και φορητές συσκευές.

Κερδισμένη η Huffington Post

Σημαντικά κερδισμένη από την συμφωνία αυτή βγαίνει η HuffPost της οποίας όμως το μέλλον είναι άγνωστο εάν θα παραμείνει κάτω από την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ή χάρη στην δυναμική της θα ακολουθήσει ξεχωριστό δρόμο. Η Huffington Post η οποία δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια στην κουζίνα της «δικής μας» Αριάννας Huffington εξαγοράστηκε πριν από λίγα χρόνια έναντι 300 εκατ. δολάρια από την AOL και η αξία της αποτιμάται σήμερα σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Την Verizon η οποία είναι επικεντρωμένη στην ψηφιακή διαφήμιση και την παραγωγή video σίγουρα «δεν θα την χάλαγε» να έχει στο καλάθι της την Huffington Post, την μεγαλύτερη ηλεκτρονική εφημερίδα του πλανήτη, όμως το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες πλευρές για το «πετράδι του στέμματος» της AOL σίγουρα δεν την αφήνει ασυγκίνητη εάν με μία «αποκόλληση» της από την συμφωνία η τελευταία αποδεικνύονταν πιο επικερδής για όλες τις πλευρές:

Για την Verizon, γιατί με το spin off αυτό θα μείωνε το κόστος της εξαγοράς, και για την Αριάννα Huffington και την ομάδα της γιατί θα έβρισκε επενδυτές οι οποίοι θα χρηματοδοτούσαν τα πλάνα της για πιο δυναμική διεθνή επέκταση. Μετά την Ελλάδα, την Ινδία και την αραβική έκδοση, που ήταν οι τελευταίες επεκτάσεις το περασμένο φθινόπωρο, πλέον στα σκαριά είναι άλλες τέσσερις νέες εκδόσεις με σημαντικότερη αυτή της επέκτασης στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες για την απόκτηση του συνόλου ή σημαντικού μεριδίου της Huffington Post έχουν γίνει ήδη με τον Γερμανό αυτοκράτορα των media, Alex Springer καθώς και με αρκετές επενδυτικές εταιρείες. Τέλος τις εξελίξεις σε ότι αφορούν το μέσο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θεσμικοί επενδυτές κυρίως από τον χώρο των τραπεζών.

 

Πηγή: news247.gr