Tips από γυναίκες προς γυναίκες για να βρείτε θέση στην κορυφή μιας εταιρείας

Tips από γυναίκες προς γυναίκες για να βρείτε θέση στην κορυφή μιας εταιρείας

Πραγματικές συμβουλές από γυναίκες των επιχειρήσεων οι οποίες πέρασαν τα ίδια στάδια.

Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 10% των θέσεων διοικητικού συμβουλίου στις εταιρείες της λίστας Fortune 500, σύμφωνα με την Catalyst Inc.

Οι διευθύνουσες σύμβουλοι που συμμετείχαν στο συνέδριο Most Powerful Women Next Gen του Fortune στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα μίλησαν σε μια αίθουσα γεμάτη γυναίκες, οι οποίες ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο κάποιες εταιρείας.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του συνεδρίου, Pattie Sellers, βρέθηκαν η Heather Fernandez, συνιδρυτής και CEO της Solv Health και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Atlassian· η Melody McCloskey, συνιδρυτής και CEO της StyleSeat· η Kate Richard, ιδρυτής και CEO της Warwick Energy Group και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Flotek Industries· και η Jennifer Tejada, CEO της PagerDuty και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον όμιλο The Estée Lauder Companies.

Ιδού τα tips των στελεχών του πάνελ για το πώς να προετοιμαστείτε ώστε να εξασφαλίσετε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας:

Δικτυωθείτε, δικτυωθείτε, δικτυωθείτε

Όλες οι διευθύνουσες σύμβουλοι συμφώνησαν ότι ο ταχύτερος τρόπος εξασφάλισης μιας θέσης διοικητικού συμβουλίου είναι η οικοδόμηση ενός δικτύου μελών Δ.Σ., διευθύνοντων συμβούλων, venture capitalists και άλλων. Σε αυτούς στρέφεται συνήθως μια εταιρεία για να λάβει συστάσεις, είπε η Tejada, και άρα καλό είναι να έχετε ένα τέτοιο δίκτυο έτοιμο για …δράση.

Ζητήστε να παρευρεθείτε σε μια συνάντηση

Η Fernandez επισημαίνει ότι αν έχετε να προσφέρετε κάτι ουσιαστικό στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας, όπως π.χ. μια παρουσίαση έρευνας ή ένα επιτυχημένο πρότζεκτ, ζητήστε να παρευρεθείτε σε μια συνάντηση. Είναι σημαντικό να έχετε εικόνα του πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη ομάδα και πώς ηγείται της συζήτησης στο Δ.Σ. ο διευθύνων σύμβουλος.

Χρησιμοποιήστε τους διαθέσιμους πόρους

Τα μέλη του πάνελ μοιράστηκαν με το κοινό και κάποιους πόρους που μπορούν τα επίδοξα μέλη ενός Δ.Σ. να χρησιμοποιήσουν για να δικτυωθούν και να εντοπίσουν τέτοιες ευκαιρίες. Στους πόρους αυτούς, στο πλαίσιο των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται οι Catalyst, National Association of Corporate Directors, The Board List, και Him for Her.

Πηγαίνετε εκεί που ταιριάζετε

Για να βρείτε θέση σε διοικητικό συμβούλιο, είναι κρίσιμο να γνωρίζετε τον εαυτό σας και τις ιδιαίτερες ικανότητές σας. Μην προσπαθήσετε να γίνετε κάποια που δεν είστε – αυτό είναι μια καταστροφική συνταγή. Με άλλα λόγια, όπως τονίζει η McCloskey, πρέπει να είστε σίγουρη ότι ταιριάζετε με τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κουλτούρα μιας εταιρείας, προτού ενταχθείτε στο διοικητικό της συμβούλιο.