Το 2022 «σκότωσε» την εποχή του φθηνού χρήματος. Να τι επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία

Το 2022 «σκότωσε» την εποχή του φθηνού χρήματος. Να τι επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία
Photo: pixabay.com
Το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» έπαψε να ισχύει και πολλές μετοχές κατέρρευσαν υπό το βάρος των τρομακτικών εξελίξεων.

του Will Daniel

Για περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως διατήρησαν τα επιτόκια χαμηλά σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομία.

Ήταν μια εποχή φθηνού χρήματος που τροφοδότησε ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε μη κερδοφόρες μετοχές τεχνολογίας, ύποπτα κρυπτονομίσματα και Αρχικές Δημόσιες Προσφορές με τη μορφή SPAC. Και όταν ήρθε ο COVID και οι κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν τις χαλαρές νομισματικές τους πολιτικές για να αποτρέψουν μια παγκόσμια ύφεση, αυτό βοήθησε να επιδεινωθεί ένα εντελώς νέο πρόβλημα: ο πληθωρισμός.

Τώρα οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως αυξάνουν τα επιτόκια για να εξουδετερώσουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές καταναλωτή. Ακόμη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας – η οποία πρωτοστάτησε σε χαλαρές νομισματικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν μηδενικών επιτοκίων – επέτρεψε στα μακροπρόθεσμα επιτόκιά της να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα. Η απότομη αλλαγή αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και τους επενδυτές που πρόκειται να επαναφέρει κλασικά επιχειρηματικά ζητήματα όπως τα κέρδη και η σταθερότητα.

«Πιστεύω ότι κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε μια αλλαγή στην επενδυτική και οικονομική εποχή και βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις στιγμές τώρα μετά από πάνω από μια δεκαετία σχεδόν μηδενικών επιτοκίων», είπε στο Fortune ο George Ball, πρόεδρος της Sanders Morris Harris, μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Χιούστον.

Ο Ball είπε ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα κυμανθούν κατά μέσο όρο σε ένα πολύ πιο «κανονικό» 3% την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα οδηγήσει σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση από τους επενδυτές.

Εάν υπάρχει μια νέα φράση για αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι «η επιστροφή στην κανονικότητα», είπε στο Fortune ο Tim Pagliara, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων CapWealth.

«Θα χαλαρώσουμε πολλές από τις κερδοσκοπικές τακτικές», είπε. «Θα υπάρξει μεγάλη επανεκτίμηση των πάντων, από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι το πώς βλέπει το επενδυτικό κοινό πράγματα όπως τα κρυπτονομίσματα».

Την τελευταία δεκαετία, η υπόσχεση για ανάπτυξη ήταν αρκετή για να εκτιναχθούν στα ύψη πολλές μετοχές. Τα κέρδη και ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα. Αλλά με τα επιτόκια να αυξάνονται, οι εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το Fortune συμφώνησαν ότι μια πιο επιλεκτική και συνειδητή κερδοσκοπική επενδυτική προσέγγιση θα είναι απαραίτητη κατά την επόμενη δεκαετία.

«Μπορούσες απλώς να αγοράσεις μετοχές τεχνολογίας και να πας διακοπές», είπε στο Fortune ο Jon Hirtle, εκτελεστικός πρόεδρος της Hirtle Callaghan & Co., μιας εταιρείας επενδύσεων. «Και αυτό είναι απίθανο να είναι κάτι που θα έχουμε στο μέλλον».

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Αυτό επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και μειώνει τα εταιρικά κέρδη, ασκώντας πίεση στις μη κερδοφόρες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει επίσης να αναζωογονήσουν την ελκυστικότητα των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και να τονώσουν το κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 – μια στρατηγική κατανομής του 60% των συμμετοχών ενός χαρτοφυλακίου σε μετοχές και του 40% σε ομόλογα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, πολλοί επενδυτές έζησαν με το σύνθημα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» από την επένδυση σε μετοχές ή αγγλιστί TINA. Με τα επιτόκια να βρίσκονται κοντά στο μηδέν, η θεωρία ήταν ότι οι μετοχές ήταν η μόνη επένδυση που πρόσφερε σημαντική απόδοση – αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

«Δεν ισχύει πια το ΤΙΝΑ, υπάρχει τώρα μια εναλλακτική», είπε ο Hirtle. «Τα ομόλογα δίνουν πραγματική απόδοση για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια».

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων σημαίνουν ότι το κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 θα κάνει «επιστροφή» την επόμενη δεκαετία.

«Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί μόλις πριν από λίγους μήνες αναφέρθηκε ευρέως ο ‘θάνατος’ του χαρτοφυλακίου 60/40», εξήγησε ο Ball. «Γενικά, όταν βλέπετε τέτοιου είδους τίτλους, οι προειδοποιήσεις γίνονται άκαιρα και άστοχα».

Ως μέρος της επιστροφής στο κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 την επόμενη δεκαετία, ο Pagliara συνέστησε την επένδυση σε ομόλογα μικρής διάρκειας και εταιρικά δάνεια υψηλής ποιότητας.

Ενώ η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι μια επιστροφή στην κανονικότητα για τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει έντονους αντίθετους ανέμους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό σενάριο.

Ο Nouriel Roubini, ομότιμος καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, υποστηρίζει ότι το αυξανόμενο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μπορεί να πυροδοτήσει μια «στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους». Και τον περασμένο μήνα, είπε στο Fortune ότι μια σειρά από ταυτόχρονες «μεγα-απειλές» – συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των υπερβολικών κρατικών δαπανών – θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια άλλη παραλλαγή της Μεγάλης Ύφεσης».

Ο τιτάνας των hedge fund, Stanley Druckenmiller, προειδοποίησε επίσης τον Σεπτέμβριο για μια «μεγάλη πιθανότητα» ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι «στάσιμο» για τα επόμενα 10 χρόνια εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και απο-παγκοσμιοποίησης.

Οι Roubini και Druckenmiller υποστηρίζουν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων θα επιβραδύνουν την τάση της παγκοσμιοποίησης που έχει επιτρέψει την ελεύθερη ροή φθηνών αγαθών και υπηρεσιών για δεκαετίες. Αλλά ο Hirtle λέει ότι πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έχει τελειώσει.

«Απλά πάει λίγο πιο αργά. Είναι ακόμα μαζί μας», εξηγεί.

Ο Hirtle υποστηρίζει ότι οι προειδοποιήσεις για την απο-παγκοσμιοποίηση είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς οι προβλέψεις που κάνουν προσωπικότητες όπως ο Roubini και ο Druckenmiller είναι υπερβολικά εστιασμένες σε βραχυπρόθεσμους «κύκλους».

«Η μακροπρόθεσμη τάση εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ θετική», είπε, επισημαίνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις θεραπείες για τον καρκίνο και την ενέργεια από σύντηξη που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την παγκόσμια οικονομία. «Πραγματικά, ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν ήταν τόσο θετικός από οποιοδήποτε άποψη – μπορείτε να δείτε οποιοδήποτε δείκτη μέτρησης».

Πηγή: Fortune.com