Το αντίπαλον δέος του ΔΝΤ έρχεται από τη Ρωσία

Το αντίπαλον δέος του ΔΝΤ έρχεται από τη Ρωσία

Το δικό τους αποθεματικό ταμείο θα διαθέτουν πλέον οι πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε το Σάββατο τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λεγόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Η Μόσχα αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποθεματικό ταμείο, ενώ η Κίνα 41 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2014 στην Βραζιλία. Οι αναδυόμενες οικονομίες, σχεδιάζουν παράλληλα να δημιουργήσουν τη δική τους Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα εδρεύει στη Σαγκάη, με στόχο-όπως υποστηρίζουν-να αποτινάξουν τη δυτική κυριαρχία από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

«Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες BRICS έχει επικυρωθεί», ανέφερε έγγραφο του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Το ταμείο έχει ως στόχο να προστατεύσει τις χώρες BRICS απέναντι στις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας και να προωθήσει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών-μελών», σημειώνεται επίσης στο έγγραφο του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία, η οποία υπόκειται τεράστιες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών της ισοτιμιών μετά ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, βλέπει το ταμείο ως μία εναλλακτική λύση απέναντι στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στους οποίους τον πρώτο λόγο έχουν οι κυριαρχούνται από το γεγονό Ηνωμένες Πολιτείες.