To deal Μαρινάκη για Forthnet/Nova και οι κινήσεις στη «σκακιέρα» των τηλεπικοινωνιών

To deal Μαρινάκη για Forthnet/Nova και οι κινήσεις στη «σκακιέρα» των τηλεπικοινωνιών
Στη τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη για την απόκτηση της Forthnet/Nova.

Έντονη είναι η κινητικότητα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τις εταιρείες να προχωρούν σε κινήσεις σε διάφορα μέτωπα.

Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της Vodafone με την HBO και την Αmazon Prime. Το Vodafone TV, το οποίο γίνεται το «Σπίτι της HBO» στη χώρα μας, προσφέροντας στους συνδρομητές του δωρεάν πρόσβαση στις κλασικές και βραβευμένες σειρές , αλλά και σε όλες τις νέες επιτυχίες της HBO, οι οποίες θα προβάλλονται αποκλειστικά στο Vodafone TV σε Α’ προβολή.

Ο ΟΤΕ προχώρησε στη διάθεση της συνδρομητικής πλατφόρμας Cosmote TV ως υπηρεσία ΟΤΤ ενώ από την πλευρά της η Wind αναπτύσσει την υπηρεσία Wind Vision σε συνεργασία με τη Netflix.

Οι ανακοινώσεις του OTE και της Vodafone Ελλάδος για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ως OTT δεν έγιναν τυχαία τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως επισημαίνεται και στην παρουσίαση εννεαμήνου του ΟΤE προς τους επενδυτές, «οι υπηρεσίες ΟΤΤ κερδίζουν έδαφος» με αιχμή το Netflix, αλλά και νέες υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες όπως η Apple TV+, η νέα συνδρομητική πλατφόρμα της Apple, η Disney Plus (που ήδη ξεκίνησε στις ΗΠΑ και θα λανσαριστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μέσα στον επόμενο μήνα) κ.α.

Το μεγάλο deal που περιμένει η αγορά είναι αυτό για την μεταβίβαση της Forthnet/ Nova. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη με τις τράπεζες έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία.

Η Alter Ego, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποκτήσει τα δάνεια της  Forthnet και θα γίνει μέτοχος μειοψηφίας της εταιρείας (με ένα ποσοστό περίπου 21%-22%) ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με 15%.

Όπως είναι γνωστό  η Alter Ego έχει συμφωνήσει έναντι 41 εκατ. ευρώ να αποκτήσει τον έλεγχο των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών που έχει εκδώσει η εισηγμένη και που κατέχει σήμερα η πλευρά των τραπεζών, επιτυγχάνοντας σημαντικό haircut των δανείων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα οι τράπεζες ελέγχουν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 36,2% (η Τράπεζα Πειραιώς 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%). Στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συμμετέχουν επίσης η μητρική εταιρεία της Wind, Crystal Almond Holdings, με ποσοστό 22,17%  το Δημόσιο της Τυνησίας μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc. με ποσοστό 15,19% και ο Άραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair με ποσοστό 14,42% και το ΙΤΕ.

Παράλληλα η Forthnet ετοιμάζεται να μπει και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προετοιμάζεται όλο το προηγούμενο διάστημα για την είσοδό της στη συγκεκριμένη αγορά ως ιδεατός πάροχος (MVNO) μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Vodafone. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό την άνοιξη του 2020.