Το διαστημόπλοιο και οι εθνικές εκλογές

Το διαστημόπλοιο και οι εθνικές εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χτες είδα ένα όνειρο. Ήμουν λέει σε ένα διαστημόπλοιο που ταξίδευε μέχρι την Σελήνη. Ξέρετε, όπως στο πρόγραμμα «ARTEMIS». Αυτό που θα χρησιμοποιούσε την τεχνική του ύπνου για να φτάσουν οι άνθρωποι στον δορυφόρο μας και αργότερα στον Άρη, χωρίς να κινδυνεύουν οι αστροναύτες από την κοσμική ακτινοβολία. Το φιλόδοξο σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε κάποιες δεκαετίες.

Έτσι βρέθηκα να στροβιλίζομαι. Σαν ένα όνειρο μέσα στο όνειρο και επέστρεψα σώος στην αγαπητή μας Γη και μάλιστα στην Ελλάδα. Έμεινα, λέει, κάποιες ημέρες προφυλαγμένος στην κάψουλά μου. Και τότε ξύπνησα.

Τι ήταν αυτό που είδα και δεν έχει ξαναγίνει. Καθισμένος στον καναπέ μου έβλεπα τα exit polls των συνασπισμένων δημοκοπικών εταιρειών και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ας περιμένουμε, είπα στην σύζυγό μου, να βγουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι μιλάω για τις εθνικές εκλογές. Το πρωί πρωί, όπως συνηθίζουν οι γέροντες, βρέθηκα στο εκλογικό μου τμήμα. Είχα ξεχάσει πώς ψηφίζουμε, αλλά η νεαρή δικηγορίνα και οι εκπρόσωποι των κομμάτων με καθοδήγησαν ευγενικά, για να μην στριφογυρίζω σαν την άδικη κατάρα, πήρα τα ψηφοδέλτιά μου, μπήκα στο μπλε παραβάν, σταύρωσα τους εκλεκτούς μου και γύρισα σπίτι.

Ίσως κάποιοι να είχαν διαβάσει προηγούμενα άρθρα μου στο Fortune με τις προβλέψεις μου για τα αποτελέσματα. Καθώς είμαι πεπεισμένος ότι τα Polls of Polls του Politicoείναι από πιο αξιόπιστα. Είχα καταγράψει, ότι η Ν.Δ. προηγείται με 7% του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια αποτελέσματα έδιναν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προεκλογικά. Ένας φίλος που πήρα τηλέφωνο και ξέρει απ’ αυτά και είναι γνώστης των προγνωστικών, μου είπε ότι κάπου εκεί βρίσκονται τα αποτελέσματα.

Λίγο μετά ένας άλλος φίλος πολιτικός που συμμετείχε σε panels μού τηλεφώνησε ότι κάτι τρέχει. Μαθαίνει από άλλους συναδέλφους του άλλων κομμάτων ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μάλιστα πολύ διαφορετικά από ότι νομίζουμε.

«Κάτι τρέχει» είπα στην γυναίκα μου, που ετοιμαζόταν να αποχωρίσει. Και σκάνε τα πρώτα αποτελέσματα. Και έγινε μέγα βουητό, σαν αυτό που ένοιωσα στο όνειρό μου επιστρέφοντας από το ταξίδι μου στην Σελήνη.

Όχι 7%, ούτε 10%, αλλά 20% μπροστά η Ν.Δ.. Όλο αυτό το βουητό έκρυβε τη μεγαλύτερη διαφορά ever. Όλοι εμβρόντητοι στα τηλεπαράθυρα, ακόμη και οι νικητές προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις-ημείς πάντα το ελέγαμεν- .

Στην αρχή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλιζαν κάτι ακατανόητα, δυο φύγαν εκνευρισμένοι. Ύστερα, οι πιο ψύχραιμοι έμειναν και παραδέχτηκαν την πραγματικότητα. Έλεγαν ότι θα τα κουβεντιάσουν στα όργανα.  Η Ελλάδα είχε βαφτεί μπλε πλην Ροδόπης-γιατί άραγε-;

Οι αρχηγοί ήταν συγκρατημένοι και ευγενείς. Ο Aλέξης Τσίπρας μάλιστα τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη. Ο μόνος που έκανε φασαρία ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όχι τόσο για τα ποσοστά του, όσο γιατί βλέπει ότι αργά ή γρήγορα  θα διαδεχτεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως μείωνα αντιπολίτευση με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα ηγέτη. Και έτσι θα αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων ως προς το ποιος σχηματισμός θα εκφράζει την κεντροαριστερά στην Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας την τελευταία εβδομάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Από τον Σαββόπουλο μέχρι τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής κλπ. Ίσως πάλι οι πολιτικές που πρέσβευε σε σχέση με την Άμυνα, την Εκπαίδευση, την εξωτερική πολιτική, τις άμεσες επενδύσεις να μην ανταποκρίνονταν στις απόψεις της βωβής πλειοψηφίας.

Σε ένα μήνα περίπου θα οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες. Δεν φαντάζομαι να είναι τόσο ευνοϊκές όσο οι χτεσινές, αλλά και πάλι υπολογίζεται ότι θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου για μια σειρά από βουλευτές που δεν εξελέγησαν και από τα τρία κόμματα. Αυτά έχει η ζωή. «’Είμαστε δεν είμαστε, βρε, τίποτε δεν είμαστε», τραγουδούσε ο Νιόνιος μας.

*Αντώνης Τριφύλλης , μέλος της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.