Το δίλημμα Τσίπρα για τις εκλογές: Ψήφος στα μέτρα ελάφρυνσης ή «ακύρωσή τους»

Το δίλημμα Τσίπρα για τις εκλογές: Ψήφος στα μέτρα ελάφρυνσης ή «ακύρωσή τους»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο λίγο την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πασαλιμάνι, στον Πειραιά, μία εβδομάδα πριν από τις τριπλές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, Κυριακή 19 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός προτάσσει τις παροχές των τελευταίως ημερών ως βασικό προεκλογικό του επιχείρημα, πριν τις κάλπες.

«Την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, και τόνισε πως μέλημα της κυβέρνησής του είναι «να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων».

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ό,τι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί και πριν από τις εθνικές εκλογές η μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης απάντησε ότι στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα κάνει «ταμείο» και αν υπάρξει υπεραπόδοση θα αποφασίσει ανάλογα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Θα μοιράσουμε στους πολλούς ή θα δώσουμε στους λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αυτό που καταφέραμε θα το αξιοποιήσουμε για τα επόμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ».

Το δίλημμα των εκλογών

Το δίλημμα είναι «συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης ή ακύρωση τους», τόνισε και σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εμμονικούς της λιτότητας, τους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, με στόχο την ακύρωση τους. Πάντως, όπως είπε, πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να κερδίσει. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παρατήρησε ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν αντιδράσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστό 50% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης και θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη και οι πολίτες τη δική τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα βάλει πλάτη στην Ευρώπη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μην βάλει τόσο πολλή …πλάτη στην Ευρώπη, διότι από την πολλή πλάτη μπορεί να πάθουμε τίποτε!».