Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσγειώνει την κυβέρνηση στην πραγματικότητα

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσγειώνει την κυβέρνηση στην πραγματικότητα

Το στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων και το μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα.

Μετά την πετυχημένη έξοδο στις αγορές, ο επικεφαλής του του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και η Eurostat «ψαλίδισαν» τα φτερά της κυβέρνησης.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης θέλησε, όπως ο ίδιος είπε, να μετριάσει τις προσδοκίες που ακούγονται, καθώς «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών, η οποία θα πάρει καιρό». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα.

«Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, δηλαδή επενδύσεις και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο», είπε.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου και επεσήμανε ότι «μια ενδεχόμενη αστοχία στην εκταμίευση ποσών θα στερήσει ποσά για δημόσια ταμεία και παράλληλα θα στείλει κακό μήνυμα στις αγορές».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υποστήριξε ότι «ενδεχομένως με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι της αύξησης του κατώτατου μισθού ή ακόμα και όλο το ποσό να χαθεί».

Στις παραπάνω δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν και οι εκτιμήσεις της Eurostat , που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι κατά 0,1% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017, καταγράφηκε ανάπτυξη 1,6%. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 είχε καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

«Κρίσιμο» το πεδίο της οικονομίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Βοστώνη ανέφερε ότι η οικονομία θα είναι το θέμα που κυριαρχήσει στις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι το 2019 είναι μια χρονιά καθοριστική για τη σταδιακή επιστροφή στην διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η πολιτική αλλαγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι επερχόμενες εκλογές αντί να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, αξιολογούνται από τις αγορές και τους πολίτες ως μια εξέλιξη, που θα συμβάλλει στην εδραίωση ενός θετικού κλίματος για την χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμα ότι η σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ρεαλιστικές και αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις.