Το κρυφό χρυσωρυχείο της Coinbase θα αποδώσει τα κέρδη του

Το κρυφό χρυσωρυχείο της Coinbase θα αποδώσει τα κέρδη του
Coinbase logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrency are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on February 16, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jeff John Roberts

Η Coinbase ανέφερε κέρδη μετά το κλείσιμο των συναλλαγών προχθές και, δεδομένου του συνεχιζόμενου Χειμώνα των Κρυπτονομισμάτων, η απόδοσή της στο τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι τόσο ζοφερή όσο τα δύο πρώτα τρίμηνα, όταν σημείωσε ζημίες 440 εκατομμυρίων δολαρίων και 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ευρύτερη τύχη της εταιρείας δεν θα αλλάξει μέχρι να σημειωθεί άνοδος στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – αλλά μέχρι τότε η Coinbase έχει έναν οικονομικό άσο στο μανίκι της που θα δώσει στους επενδυτές κάτι να ευθυμήσουν.

Αυτός ο άσος έρχεται με τη μορφή εσόδων από το stablecoin USDC, το οποίο κατέχει από κοινού μέσω μιας κοινοπραξίας με την Circle. Όπως τα περισσότερα stablecoins, το USDC υποστηρίζεται 1 προς 1 από αποθέματα μετρητών και γραμμάτια του Δημοσίου—αποθεματικά για τα οποία εισπράττει τόκους, αλλά δεν χρειάζεται να τους μετακυλήσει στους πελάτες της. Είναι σαν να έχετε μια τράπεζα όπου οι άνθρωποι «παρκάρουν» τις αποταμιεύσεις τους αλλά λαμβάνουν επιτόκιο 0%.

Τα έσοδα που αποκομίζουν η Circle και η Coinbase από αυτά τα αποθεματικά δεν είναι μυστικό, αλλά μέχρι τώρα είχαν λάβει ελάχιστη προσοχή. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή κινούμασταν σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, όπου ασφαλείς επενδύσεις όπως τα έντοκα γραμμάτια πλήρωναν ελάχιστα χρήματα. Σήμερα, στα τέλη του 2022, όταν το μονοετές κρατικό ομόλογο αγγίζει το 5% και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπόσχεται περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον, το όλο θέμα είναι πολύ διαφορετικό πλέον.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα είναι έτοιμη να κερδίσει η Coinbase από το USDC, καθώς η εταιρεία δεν έχει συζητήσει το θέμα, αλλά υπάρχουν μερικές ενδείξεις. Μια μηνιαία ενημέρωση που δημοσιεύεται από την Circle, για παράδειγμα, δείχνει ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 47 δισεκατομμύρια USDC στην αγορά, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην οποία υποβάλλει την κατάθεσή της αναφέρει ότι η Coinbase δικαιούται ένα αναλογικό μερίδιο εσόδων με βάση το πόσο USDC που έχει εκδώσει κάθε εταιρεία. Η κατάθεση υποδηλώνει ότι το μερίδιο που εκδόθηκε από την Coinbase ήταν περίπου το ένα τρίτο. Εάν προτιμάτε ένα διαφορετικό είδος εκτίμησης, ένας αναλυτής είπε στη Wall Street Journal τον Σεπτέμβριο ότι αναμένει ότι η Coinbase θα έχει έσοδα 700 εκατομμυρίων δολαρίων από USDC το 2023 και το 2024 – ποσό σχεδόν ίσο με τα συνολικά έσοδα της εταιρείας το περασμένο τρίμηνο.

Τα έσοδα από USDC έχουν διαφύγει της προσοχής εν μέρει επειδή η Coinbase δεν τα αναφέρει, αλλά τα τοποθετεί σε μια κατηγορία στις οικονομικές της καταστάσεις που ονομάζεται «έσοδα από τόκους». Ο αριθμός σε αυτή την κατηγορία πενταπλασιάστηκε σε ετήσια βάση για την Coinbase το 2οτρίμηνο, φθάνοντας στα 32,5 εκατομμύρια δολάρια – και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο για το τρίτο τρίμηνο και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Τα αυξανόμενα έσοδα από το USDC μπορεί να μην είναι αρκετά για να αποτρέψουν την πτώση της τιμής της μετοχής της Coinbase βραχυπρόθεσμα, αλλά, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το μυστικό χρυσωρυχείο της εταιρείας θα τη βοηθήσει αρκετά καθώς περιμένει το τέλος του Χειμώνα των Κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ