Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική προσθέτει 14.000 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο στη στάθμη της θάλασσας

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική προσθέτει 14.000 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο στη στάθμη της θάλασσας
Photo:

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

του Kevin Kelleher

Η τήξη του πάγου της Αρκτικής από τους παγετώνες και τα παγόβουνα που επιπλέουν στην επιφάνεια προσθέτει το ισοδύναμο 14.000 τόνων νερού ανά δευτερόλεπτο στους ωκεανούς της Γης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Εξετάζοντας τα μοτίβα ξηράς-πάγου στην περιοχή της Αρκτικής μεταξύ του 1971 και του 2017, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 47 χρόνια, ο πάγος που λιώνει στην Αρκτική έχει συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 23 χιλιοστά. Αυτό είναι περισσότερο από τον υδάτινο όγκο που παρήγαγε η Ανταρκτική στην ίδια περίοδο, παρόλο που η Ανταρκτική περιέχει περισσότερο πάγο (αν και είναι πιθανό ότι ο πάγος της Ανταρκτικής μπορεί να λιώσει πιο γρήγορα στο μέλλον).

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στην επιθεώρηση Environmental Research Letters. Οι ερευνητές εξέτασαν τον πάγο σε 17 τοποθεσίες στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας, του Καναδά, της Αλάσκα, της Σκανδιναβίας και της Αρκτικής Ρωσίας.

Ο ρυθμός τήξης άρχισε να επιταχύνεται γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έγινε ακόμα ταχύτερος την τελευταία δεκαετία.

«Η συνολική απώλεια πάγου από τους παγετώνες της Αρκτικής και τον πάγο της Γροιλανδίας έχει ανέλθει κατά μέσο όρο στους 447 γιγατόνους ετησίως την τελευταία δεκαετία. Εάν επιμερίσουμε την πρόσφατη απώλεια πάγου μεταξύ των σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που υπάρχουν στον πλανήτη, σε κάθε άτομο θα αναλογούσε 160 λίτρα νερού για κάθε ημέρα του έτους», ανέφερε το βίντεο που συνοδεύει τη μελέτη.

«Ο ρυθμός απώλειας του πάγου στην επιφάνεια της Αρκτικής έχει τριπλασιαστεί από το 1986, από 5000 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια του «πρόσφατου παρελθόντος» (1986-2005) σε 14.000 τόνους ανά δευτερόλεπτο στην τρέχουσα περίοδο (2005-2015)» εξηγεί το βίντεο. «Ο τωρινός ρυθμός απώλειας του πάγου της Αρκτικής ισοδυναμεί με 200 φορές τη ροή του Τάμεση ή σχεδόν ολόκληρη τη ροή του Μισισιπή».

Σχεδόν το ήμισυ της απώλειας πάγου λαμβάνει χώρα στη Γροιλανδία, ενώ ακολουθούν η Αλάσκα και ο Βόρειος Καναδάς.