Το μυστικό επιχειρηματικής επιτυχίας για τον Jeff Bezos δεν ήταν αυτό που ίσως περιμένατε

Το μυστικό επιχειρηματικής επιτυχίας για τον Jeff Bezos δεν ήταν αυτό που ίσως περιμένατε
epa09252852 (FILE) - Founder and CEO of Amazon Jeff Bezos participates in the unveiling of an Amazon environmental initiative entitled 'The Climate Pledge', in Washington, DC, USA, 19 September 2019 (reissued 07 June 2021). Outgoing Amazon CEO Jeff Bezos via social media on 07 June 2021 announced he and his brother will be on Bezos's space company Blue Origin's first crewed space flight. The lflight is scheduled for 20 July 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 56666667 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδού πώς το πέτυχε στην Amazon και την Blue Origin.

Του Steve Mollman

Ο Jeff Bezos έμαθε μερικά πράγματα για την ηγεσία και την ανθρώπινη φύση, ενώ μεταμόρφωσε την Amazon από μια νεοσύστατη επιχείρηση που ίδρυσε πριν από σχεδόν 30 χρόνια στον τεχνολογικό κολοσσό που είναι σήμερα, με κεφαλαιοποίηση 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι άνθρωποι, συνειδητοποίησε ότι «δεν είναι ζώα που αναζητούν την αλήθεια». Αντίθετα, «είμαστε κοινωνικά ζώα», είπε. Αυτή η θεμελιώδης διαπίστωση έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δομούνται οι εταιρείες και κάθε οργανισμός, πιστεύει ο ίδιος.

Ο Bezos έκανε τα σχόλια σε ένα επεισόδιο του Lex Fridman Podcast που αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, το να λέει κανείς την αλήθεια μπορούσε συχνά να τον βάλει σε μπελάδες.

«Πηγαίνετε 10.000 χρόνια πίσω στο χρόνο και βρίσκεστε σε ένα μικρό χωριό», είπε. «Αν συμβιβαστείτε για να τα βγάλετε πέρα, μπορείτε να επιβιώσετε, μπορείτε να αναπαραχθείτε. Αν είστε ο αφηγητής της αλήθειας του χωριού, μπορεί να σας χτυπήσουν μέχρι θανάτου στη μέση της νύχτας».

Ο λόγος, συνέχισε, είναι ότι «οι σημαντικές αλήθειες μπορεί να είναι άβολες, αμήχανες ή εξαντλητικές… Μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αμυνθούν, ακόμη και αν δεν είναι αυτή η πρόθεση».

Και όμως μπορούν επίσης να αποτελέσουν τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας ή της αποτυχίας μιας εταιρείας, γι’ αυτό και ο Bezos πιστεύει ότι «κάθε οργανισμός με υψηλές επιδόσεις πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς και κουλτούρα που να υποστηρίζει την αλήθεια». Αυτό περιλαμβάνει τη διαστημική του επιχείρηση Blue Origin, στην οποία εφαρμόζει το σκληρό μάθημα που πήρε από την Amazon, όπου παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος πριν από μερικά χρόνια.

Μια στρατηγική που προτείνει είναι για τις συσκέψεις: να μιλάει τελευταίος ο αρχαιότερος και να προηγούνται οι νεότεροι, ώστε να ακούγεται η γνώμη όλων με τρόπο αφιλτράριστο.

«Γνωρίζω από την εμπειρία μου», είπε, «ότι αν μιλήσω πρώτος, ακόμη και οι πολύ ισχυρογνώμονες, πολύ έξυπνοι, με υψηλή κριτική ικανότητα συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση θα αναρωτηθούν: ‘Λοιπόν, αν ο Jeff σκέφτεται έτσι, ήρθα σε αυτή τη συνάντηση σκεπτόμενος ένα πράγμα, αλλά ίσως δεν έχω δίκιο’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιστεύει επίσης ότι οι ηγέτες πρέπει να συζητούν ανοιχτά τη δυσκολία της αλήθειας με τις ομάδες τους. «Πρέπει να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους ότι δεν πειράζει που είναι άβολο... ότι δεν είναι αυτό που είμαστε σχεδιασμένοι να κάνουμε ως άνθρωποι… Επιβιώνουμε κυρίως με το να είμαστε κοινωνικά ζώα και να είμαστε εγκάρδιοι και συνεργάσιμοι».

Σημείωσε ότι ακόμη και στην επιστήμη, η οποία «έχει να κάνει με την αλήθεια» και «έχει πολύ επίσημους μηχανισμούς γι’ αυτό», υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι επιστήμονες, οπότε «υπάρχει μια ιεραρχία των ανθρώπων όπου κατά κάποιο τρόπο η αρχαιότητα έχει σημασία».

Υπενθύμισε μια στιγμή στην ιστορία της Amazon, όταν οι πελάτες παραπονέθηκαν για μεγάλους χρόνους αναμονής αφότου καλούσαν τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας, αλλά οι μετρήσεις που παρουσιάστηκαν σε συσκέψεις έδειχναν ότι οι χρόνοι αναμονής ήταν μικρότεροι από 60 δευτερόλεπτα.

Σε μια συνάντηση, ο Bezos απλά κάλεσε ο ίδιος τον αριθμό, με τον επικεφαλής της εξυπηρέτησης πελατών παρόντα. Ο χρόνος αναμονής ήταν πάνω από 10 λεπτά σε αυτή την κλήση.

«Έδειξε με δραματικό τρόπο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συλλογή δεδομένων», είπε ο Bezos. «Δεν μετρούσαμε το σωστό πράγμα. Και αυτό, ξέρετε, πυροδότησε μια ολόκληρη αλυσίδα γεγονότων όπου αρχίσαμε να μετράμε σωστά».

Προειδοποίησε επίσης για δύο πράγματα που εμποδίζουν την επίτευξη της αλήθειας: τον συμβιβασμό και το πείσμα. Με το πρώτο, τα διαφωνούντα μέρη συμβιβάζονται σε κάτι που δεν είναι αληθινό προκειμένου να προχωρήσουν. Με το δεύτερο, «απλώς έχουν έναν πόλεμο φθοράς και όποιος εξαντληθεί πρώτος συνθηκολογεί με τον άλλον».

Η πλοήγηση γύρω από τέτοιες παγίδες απαιτεί μια προληπτική προσέγγιση, είπε.

«Πρέπει να αναζητάτε την αλήθεια ακόμη και όταν αυτή είναι άβολη», κατέληξε. «Πρέπει να τραβήξεις την προσοχή των ανθρώπων, να το πιστέψουν και να ενεργοποιηθούν για να διορθώσουν τα πράγματα».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com