Το νέο όπλο της Ιταλίας για την προσιτή στέγαση είναι ένας έκτακτος φόρος 40% για τις τράπεζες

Το νέο όπλο της Ιταλίας για την προσιτή στέγαση είναι ένας έκτακτος φόρος 40% για τις τράπεζες
Photo: pixabay.com
Τη Δευτέρα, η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας εισήγαγε έναν αιφνιδιαστικό έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες που κερδίζουν χρήματα από την άνοδο των επιτοκίων.

Η Ιταλία έχει ένα νέο μέτρο για να βοηθήσει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των υψηλών επιτοκίων – τη φορολόγηση των τραπεζών για τα πλεονάζοντα κέρδη τους.

Τη Δευτέρα, η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας εισήγαγε έναν αιφνιδιαστικό έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες που κερδίζουν χρήματα από την άνοδο των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κατόχους ενυπόθηκων δανείων και τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόρος εξακολουθεί να απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση και θα εφαρμοστεί ως εφάπαξ επιβάρυνση που περιορίζεται μόνο μέχρι το 2023, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Σαλβίνι περιέγραψε το μέτρο ως έναν «κανόνα κοινής λογικής» που θα βοηθήσει τους Ιταλούς. Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για πράγματα όπως μειώσεις φορολογίας και επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία.

Οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo και UniCredit, υποχώρησαν κατά 8% και 7%, αντίστοιχα, στις πρώιμες συναλλαγές της Τρίτης μετά την ανακοίνωση.

Το κόστος ζωής στην Ιταλία έχει εκτοξευθεί με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και των ενοικίων να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων στη χώρα έχουν επίσης πλήξει την ικανότητα των ανθρώπων να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια, κάτι που η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να αντισταθμίσει μέσω ορίων στις αυξήσεις των επιτοκίων για τα δάνεια του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τράπεζες της Ιταλίας είχαν μια εξαιρετική χρονιά μέχρι στιγμής λόγω των υψηλών επιτοκίων και της διαχείρισης του κόστους. Πέντε από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες πραγματοποίησαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 – ποσό αυξημένο κατά 64% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar. Ο νέος φόρος θα διοχετεύσει ένα μέρος αυτών των κερδών στην κάλυψη του κόστους για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που επωμίζονται το βάρος των υψηλών επιτοκίων.

Οι φόροι απροσδόκητων κερδών, όπως αυτός που σχεδιάζει να επιβάλει η Ιταλία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών και να ανακουφίσουν την οικονομική πίεση του μέσου Ιταλού πολίτη, αλλά θα κοστίσουν στις τράπεζες ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών τους.

«Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες», έγραψαν οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής την Azzurra Guelfi σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το CNBC. Οι εκτιμήσεις της Citi δείχνουν ότι η εισφορά θα μπορούσε να ανέλθει στο 19% των καθαρών κερδών των τραπεζών για το έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη που θεσπίζει έκτακτους φόρους στα κέρδη των τραπεζών. Η Ισπανία ανακοίνωσε παρόμοια σχέδια πέρυσι με στόχο την είσπραξη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες ενέργειας και τις τράπεζες για να μετριάσει τις δυνάμεις που ανεβάζουν το κόστος ζωής.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν επίσης τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες – πολλές από αυτές ανακοίνωσαν εξαγορές μετοχών και σχέδια για την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους. Οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κατηγορηθεί για κερδοσκοπία καθώς προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια αποταμίευσης στους πελάτες τους, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: