«Βροχή» τα κέρδη από τόκους στις τράπεζες – Ποιες οι πηγές των εσόδων

«Βροχή» τα κέρδη από τόκους στις τράπεζες – Ποιες οι πηγές των εσόδων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεκόρ κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο…

Υψηλές αποδόσεις από τα υψηλά επιτόκια κατέγραψαν σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου οι τράπεζες

Για τη Eurobank τα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν 56,2% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,043 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. 

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 88 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,63%. Την ίδια περίοδο τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 270 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, αντιστοιχώντας σε 68 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το Α’ εξάμηνο 2023. 

Ως αποτέλεσμα, τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 43,7% έναντι του περυσινού Α΄ Εξαμήνου σε 1,313 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 10,3% το Α΄ εξάμηνο 2023 σε 1,331 δισ. ευρώ λόγω των υψηλών μη επαναλαμβανόμενων χρηματοοικονομικών εσόδων από παράγωγα της περυσινής χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Εθνική Τράπεζα, από καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 600 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο εφέτος, στο αντίστοιχο διάστημα, εκτινάχθηκαν σε 1,05 δισ. ευρώ. 

Μικρό μέρος της παραπάνω εκτίναξης (+75%) οφείλεται στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς στο φετινό πρώτο εξάμηνο η πίτα μειώθηκε οριακά. Το συντριπτικό μέρος της προήλθε από τον ανοδικό κύκλο επιτοκίων και τον ιδανικό, για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ισολογισμό της Εθνικής.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 488 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αυξημένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 60% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας τη θετική τάση των προηγούμενων τριμήνων, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς και από την αύξηση στους όγκους δανείων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση. Το περσινό πρώτο εξάμηνο τα αντίστοιχα έσοδα ήταν 760 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας στο 1,5%, ενώ τον Ιούνιο 2023 το μέσο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,6% και επί του παρόντος σε περίπου 1,9%. Συνολικά, ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου διαμορφώθηκε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 2,4% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ανήλθε στο 2,5% το πρώτο εξάμηνο 2023. Οι καθαρές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 16% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε ιστορικό υψηλό για την Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του 2023, πέτυχε σημαντική πρόοδο ως προς την υλοποίηση των στόχων της και, με εφαλτήριο τις ισχυρές λειτουργικές της επιδόσεις, κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 357 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 78% σε ετήσια βάση και κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους συνέχισε να κυριαρχεί στην εικόνα της Alpha Bank, καθώς η δυναμική από τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύθηκε περαιτέρω από την απόδοση της εμπορικής της πολιτικής.