To πρώτο «κούρεμα» σε ομολογιούχους έγινε σε τράπεζα της Αυστρίας

To πρώτο «κούρεμα» σε ομολογιούχους έγινε σε τράπεζα της Αυστρίας

Η χώρα είναι πρώτη που εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία για bail – in.

Η πρώτη χώρα που εφαρμόζει την κοινοτική οδηγία (bail – in) για τράπεζα της είναι η Αυστρία καθώς όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα επιβληθεί «κούρεμα» 54% στους ομολογιούχους της Heta Asset Resolution AG, προκειμένου να καλυφθεί «τρύπα» 8 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της τράπεζας.

Η Finanzmarktaufsicht (FMA) ανέλαβε πέρυσι τον έλεγχο της Heta, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους διασώσεις τραπεζών.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της αναμέτρησης μεταξύ της επαρχίας της Καρινθίας και των πιστωτών της Heta, πολλοί εκ των οποίων επιμένουν να αποπληρωθούν πλήρως διότι τα ομόλογά τους ήταν εγγυημένα από την επαρχία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση της Καρινθίας.

Η περιφέρεια είχε εγγυηθεί τα ομόλογα της τοπικής τράπεζας Hypo Alpe Adria προτού αυτή καταρρεύσει, και η Heta δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξυγίανσης της συγκεκριμένης τράπεζας. Η Καρινθία υποστηρίζει πως δεν αντέχει οικονομικά να αποπληρώσει πλήρως τις εγγυήσεις που απομένουν, οι οποίες, σύμφωνα με την FMA, ανέρχονται στα 11,1 δισ. ευρώ.

Οι πιστωτές πιθανότατα θα υποβάλουν μηνύσεις κατά της Καρινθίας προκειμένου να ανακτήσουν τη διαφορά μεταξύ αυτού που λαμβάνουν ως απόδοση, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της Heta, και της πλήρους ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους.

Η FMA όρισε τη διαφορά αυτή στα 6,4 δισ. ευρώ, περίπου τρεις φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της Καρινθίας.

Το μέγεθος του «κουρέματος» που επιβλήθηκε στους ομολογιούχους βασίζεται στο ποσό που εκτιμά η FMA ότι θα ανακτηθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Heta μέχρι το 2020. Όπως ανέφερε, η εκτίμηση είναι «συντηρητική» προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα διαμοιραστούν τα επιπλέον έσοδα, στην περίπτωση που αυτά υπερβούν τον στόχο.