Το συνταξιοδοτικό «κλειδί» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Το συνταξιοδοτικό «κλειδί» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι προσπάθειες συγκλίνουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι το «κλειδί» σύμφωνα με το Bloomberg ώστε να προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, οι δανειστές της Ελλάδας θεωρούν τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό της Ελλάδας πρώτη προτεραιότητα. Αν γίνει, ίσως ανοίξει το δρόμο για μια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας – ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αποδέσμευση βοήθειας από το ΔΝΤ – οι πιστωτές είναι πιθανόν να δείξουν επιείκεια στην απαίτησή τους να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός», σύμφωνα με αξιωματούχο, που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι διαπραγματεύσεις με το αποκαλούμενο Brussels Group συνεχίζονται και σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις, οι προσπάθειες συγκλίνουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις και τα εργασιακά αποδεικνύονται ιδιαίτερα προβληματικά ζητήματα στις συζητήσεις. «Το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση», είπε στο Bloomberg ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel group που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Εάν από τη μία πλευρά δεν το μεταρρυθμίζεις κι από την άλλη, την ίδια στιγμή, ζητάς μείωση του χρέους, είναι σαν να ζητάς από τους εταίρους σου να χρηματοδοτήσουν ένα μη-βιώσιμο σύστημα συντάξεων», συμπλήρωσε, εξηγώντας την επιμονή των δανειστών στο θέμα αυτό.

Οι πιστωτές δεν θα δεχτούν μια αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα που είχε πριν από το 2012, σύμφωνα με αξιωματούχο. Την ίδια στιγμή, μπορεί όμως να είναι ανοιχτοί σε μια σταδιακή αύξηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την επίπτωση ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού στην ανεργία και την οικονομία, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Μία αποδεκτή συμφωνία με την Ελλάδα πιθανόν θα περιλαμβάνει μόλις το ένα τρίτο από όσες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα στο παρελθόν, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο. Ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μία συμφωνία, η οποία θα καταργεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τον κατώτατο μισθό, στην ουσία θα καταργήσει τα τρία τέταρτα από αυτά που οι Έλληνες είχαν αρχικά υποσχεθεί.

Με βάση όλα αυτά τα σχόλια, προκύπτει ότι ένας συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν πάντως ότι η άποψη της Γερμανίας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε για τα προγράμματα στήριξης, αν θέλει να λάβει το υπόλοιπο των χρημάτων που προβλέπεται από το δεύτερο πακέτο.

Ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταθέσει μια νέα πρόταση για μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ, αφού η πρόταση δεν εγκρίθηκε από το Brussels Group, όπως δήλωσαν κάποιοι γνώστες του θέματος την Τρίτη. Στη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο στη Ρίγα, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει ένα νέο πλάνο προκειμένου να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας, όπως δήλωσε πρόσωπο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.