To success story της Arm – Πώς κατάφερε η ιδιοκτήτρια Softbank να εκτινάξει την αξία της εταιρείας

To success story της Arm – Πώς κατάφερε η ιδιοκτήτρια Softbank να εκτινάξει την αξία της εταιρείας
SoftBank logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Poland on November 19, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ξεκίνησε η IPO της Arm…

Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Masayoshi Son την περασμένη Τετάρτη μετέβη στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με τους τραπεζίτες του στη Νέα Υόρκη και να λάβει την τελική απόφαση για το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας του: την εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Arm.

Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Arm υπερκαλύφθηκε 12 φορές, με την τιμή ανά μετοχή να αγγίζει τα 52 δολ., πολύ πάνω από το εκτιμώμενο εύρος των 47 δολ. έως 51 δολ., είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες, που βρέθηκαν στα γραφεία του οικονομικού συμβούλου τους SoftBank Raine Group, υποστήριξαν ότι ήταν καλύτερο να αφήσουν στο τραπέζι το… 1 δολάριο ανά μετοχή. Όπως είπαν, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερη άνοδο όταν η μετοχή κάνει το ντεμπούτο της στο Nasdaq την Πέμπτη 14/9, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τύχει διαπραγμάτευσης 14μεταξύ 57 και 62 δολαρίων. Ο Son αποδέχτηκε τη σύσταση των τραπεζών, εκτιμώντας την Arm σε 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η SoftBank, η οποία κατείχε το 75% της Arm, συμφώνησε να αγοράσει το υπόλοιπο 25% από το Vision Fund, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αποτίμηση 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα. Αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή η SoftBank ανησυχούσε ότι το Vision Fund θα επιβάρυνε τις μετοχές της Arm μετά την IPO, δεδομένου ότι θα επιδιώξει να ρευστοποιήσει γρήγορα το ποσοστό της.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία επέτρεψε στη SoftBank την ευκαιρία να ενισχύσει τις αποδόσεις του Vision Fund, ανέφεραν πηγές. Σημειώνεται πως επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και του Mubadala του Άμπου Ντάμπι, ήθελαν να ρευστοποιήσουν μετά τις απώλειες σε πολλά από τα προηγούμενα στοιχήματα της SoftBank που δεν πήγαν καλά.

Για να τονίσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στην Arm, η SoftBank είπε στους επενδυτές ότι θα παραμείνει βασικός μέτοχος διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχων και αποφάσισε να μην πουλήσει περισσότερες μετοχές πέρα από 9,4%.

Η SoftBank είπε επίσης στους επενδυτές IPO ότι η αποτίμηση των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων «καθορίστηκε με αναφορά στους όρους μιας προηγούμενης συμβατικής συμφωνίας» με το Vision Fund και ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί η πραγματική αξία της Arm.

Vision Fund

Το Vision Fund επέστρεψε στην κερδοφορία το τελευταίο τρίμηνο χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που ενίσχυσε την αξία ορισμένων από τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε.

Οι παλαιότερες απώλειές από επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου χώρου εργασίας WeWork και της Didi Globa εμπόδισαν τη SoftBank να εξασφαλίσει εξωτερικούς επενδυτές για το Vision Fund 2.

Ωστόσο, η IPO της Arm έναντι 54,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια νίκη σε σύγκριση με τη συμφωνία πώλησης αντί 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της πώλησης της Arm στην Nvidia Corp, την οποία η SoftBank εγκατέλειψε πέρυσι λόγω της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται πως η SoftBank εξαγόρασε την Arm private το 2016 για 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιχείρηση της Arm τα πήγε καλύτερα από την ευρύτερη βιομηχανία των τσιπ επειδή αδειοδοτεί σχέδια, αντί να πληρώνει για να κατασκευάζει η ίδια συστήματα ημιαγωγών. Η δε τεχνολογία της είναι πανταχού παρούσα σε ό,τι αφορά τα smartphone και τα κέντρα δεδομένων.

Ωστόσο, η ζήτηση για smartphone έχει αποδυναμωθεί, επιβαρύνοντας τα κέρδη. Οι επενδυτές εξέτασαν επίσης εξονυχιστικά την έκθεση της Arm στην Κίνα, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησαν σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των προμηθειών τσιπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: