Τουρκία: Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει Coca-Cola και Nestle λόγω του Ισραήλ

Τουρκία: Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει Coca-Cola και Nestle λόγω του Ισραήλ
epa05437233 A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), visits to Grand National Assembly of Turkey in Ankara, Turkey, 22 July 2016. President Erdogan on 20 July declared a three-month state of emergency and caused the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people after the 15 July failed coup attempt. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on 15 July as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. The UN and various governments and organizations have urged Turkey to uphold the rule of law and to defend human rights. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τις πρώτες κρατικές επίσημες αποφάσεις που στοχοποιεί παγκόσμια brand για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας, που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερτογάν ανακοίνωσε μποϊκοτάζ προς τα προϊόντα της Coca-Cola και της Nestle από τα εστιατόρια του, λόγω των αναφορών για στήριξη των εταιριών στην πλευρά του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση και πηγή που κατονόμασε τις δύο εταιρείες.

Coca-Cola και Nestle δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Τα προϊόντα εταιρειών που υποστηρίζουν το Ισραήλ δεν θα πωλούνται σε εστιατόρια και καφετέριες στο campus του κοινοβουλίου», ανέφερε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, χωρίς να προσδιορίσει τις εταιρείες.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, έλαβε την απόφαση, πρόσθεσε, προκειμένου να «υποστηρίξει την ευαισθησία του κοινού όσον αφορά το μποϊκοτάζ προϊόντων εταιρειών που έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ (και) στη δολοφονία αθώων ανθρώπων στη Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια κοινοβουλευτική πηγή δήλωσε ότι τα ποτά Coca-Cola και ο στιγμιαίος καφές Nestle ήταν τα μόνα εμπορικά σήματα που αφαιρέθηκαν από τα μενού, προσθέτοντας ότι η απόφαση είχε ως στόχο να ανταποκριθεί στην «τεράστια δημόσια κατακραυγή εναντίον αυτών των εταιρειών» για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Ούτε η δήλωση του κοινοβουλίου ούτε η πηγή διευκρίνισαν πώς η Coca-Cola και η Nestle υποστήριξαν την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα η Nestle δήλωσε ότι έκλεισε προσωρινά ένα από τα εργοστάσιά της στο Ισραήλ ως «προληπτικό μέτρο» και έγινε ο πρώτος κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων που ανακοίνωσε την αντίδρασή του στον πόλεμο.

Τούρκοι ακτιβιστές έχουν κατονομάσει τις τελευταίες ημέρες και τις δύο εταιρείες σε αναρτήσεις στα social media που καλούν σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και των δυτικών εταιρειών που θεωρούν ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Η κίνηση του τουρκικού κοινοβουλίου είναι από τις πρώτες που γίνονται από κυβέρνηση ή μεγάλο οργανισμό που στοχοποιεί παγκόσμια brand για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τον τελευταίο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν επικρίνει έντονα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τη δυτική υποστήριξη προς την Ιερουσαλήμ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα τον τελευταίο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com