Τραγωδία με 71 νεκρούς πρόσφυγες στην Αυστρία

Τραγωδία με 71 νεκρούς πρόσφυγες στην Αυστρία
A truck in which up to 50 migrants were found dead, is prepared to be towed away on a motorway near Parndorf, Austria August 27, 2015. As many as 50 refugees were found dead in a parked lorry in eastern Austria near the Hungarian border on Thursday. Police made the grisly discovery in the 7.5-tonne lorry stopped on the A4 motorway near the town of Parndorf, apparently since Wednesday. Police could not put an exact figure on the number of victims, whose bodies had begun to decompose. REUTERS/Heinz-Peter Bader - RTX1PWEN

Συγκλονισμένοι δηλώνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το δεύτερο πολύνεκρο περιστατικό μέσα σε δύο ημέρες.

Μια νέα μεγάλη τραγωδία με μετανάστες, αυτήν τη φορά στην κεντρική Ευρώπη, συγκλονίζει για μια ακόμα φορά την γηραιά ήπειρο. Οι αρχές της Αυστρίας εντόπισαν τουλάχιστον 71 νεκρούς μετανάστες μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην ανατολική Αυστρία, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η νέα μακάβρια τραγωδία έρχεται μια μέρα μετά από την θαλάσσια τραγωδία ανοιχτά της Λιβύης κατά την οποία δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, με την Ευρώπη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες μεταναστευτικές κρίσεις

Οι 71 μετανάστες των οποίων οι σοροί βρέθηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε εθνική οδό της Αυστρίας είναι πιθανόν Σύροι και τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ αυτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ανάμεσα στα 71 θύματα της τραγωδίας, υπάρχουν 59 άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι ηλικίας ενός έως δύο ετών και τρία αγόρια ηλικίας 8, 9 και 10 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ. Διευκρίνισε ότι βρέθηκαν συριακά ταξιδιωτικά έγγραφα και «πιθανόν» όλοι τους ήταν Σύροι πρόσφυγες. «Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι ήταν Αφρικανοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις στην Ουγγαρία.

Παράλληλα σήμερα, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο πλαίσιο της έρευνας τρεις Βούλγαρους και έναν Αφγανό, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων. «Επίσης η αστυνομία διενεργεί έρευνες σε σπίτια και έχει ήδη εξετάσει σχεδόν 20 ανθρώπους ζητώντας τις μαρτυρίες τους».

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι Βούλγαρος λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού.

Οι άλλοι δύο –ένας Βούλγαρος και ένας άνδρας που έφερε ουγγρικά έγγραφα– είναι “σχεδόν βέβαιο ότι είναι οι οδηγοί” του φορτηγού, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούγγρος πολίτης μεταξύ των υπόπτων.

Το φορτηγό, που έφερε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας, βρέθηκε χθες σε χώρο στάθμευσης εθνικής οδού στην ανατολική Αυστρία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι σοροί ήταν σε αποσύνθεση και ομάδες έμπειρων ιατροδικαστών εργάστηκαν όλη τη νύχτα ώστε να τις απομακρύνουν από το φορτηγό.

Πλησιάζοντας το φορτηγό, οι αστυνομικοί παρατήρησαν «υγρά από πτώμα σε αποσύνθεση» να ρέουν από το όχημα, ενώ έντονη ήταν η δυσοσμία μόλις άνοιξαν τις πόρτες. Οι μετανάστες είχαν κατά τα φαινόμενα πεθάνει ώρες πριν. Ακόμα και έμπειροι αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν συγκλονισμένοι κάνοντας λόγο για ένα «απεχθές έγκλημα».

Το νέο αυτό μακάβριο δράμα με μετανάστες σημειώθηκε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες μεταναστευτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η νέα αυτή τραγωδία ανακοινώθηκε ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετείχε σε σύνοδο κορυφής στη Βιέννη με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν ζητήσει την υιοθέτηση ενός «σχεδίου δράσης» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στην Ευρώπη.

Μακριά από την Αυστρία, στη Μεσόγειο, τουλάχιστον 82 μετανάστες από τη Λιβύη πνίγηκαν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες βυθίστηκε χθες. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Ζουάρα της Λιβύης. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Στην Ιταλία, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό κράτηση 10 υπόπτους για τα αδικήματα της πολλαπλής ανθρωποκτονίας και παροχής βοήθειας σε παράνομη διακίνηση μεταναστών, ανακοίνωσε πηγή της εισαγγελίας.

Η αστυνομία του Παλέρμο κρατεί τους υπόπτους μετά την άφιξη του πλοίου Poseidon του σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού χθες βράδυ στη Σικελία, το οποίο μετέφερε εκατοντάδες επιζήσαντες αλλά και τις σορούς 52 μεταναστών, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία μέσα στο αμπάρι λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων της μηχανής του πλοίου στο οποίο επέβαιναν.

Μέρκελ: «Τρομερή προειδοποίηση» για την Ευρώπη

Συγκλόνισμένη από την αποκάλυψη των πτωμάτων των 71 μεταναστών δήλωσε η γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως το περιστατικό αποτελεί μια «προειδοποίηση» για την Ευρώπη, η οποία οφείλει να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτές τις τρομερές ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες έως και 50 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο (…) ενώ αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν σε αναζήτηση της ασφάλειας», δήλωσε η Μέρκελ.

«Είναι μια προειδοποίηση ώστε να στρωθούμε στη δουλειά, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και να δείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος, η οποία συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη Βιένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν «τεράστιες προκλήσεις», υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές», πρόσθεσε.

«Θα είναι σίγουρα μια κεντρική αποστολή να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας», δήλωσε στη διάσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επαναλαμβάνοντας ότι σε μερικές εβδομάδες οι Βρυξέλλες θα προτείνουν μια νέα οπτική στην κατάσταση.

«Θα δώσουμε άλλη μια ευκαιρία με τις ποσοστώσεις. Ελπίζω ότι υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων υπάρχει τώρα μια ετοιμότητα μεταξύ όλων των 28 (κρατών μελών) προκειμένου να συμφωνήσουμε σε αυτό», είπε.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξη στις χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστών.

«Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να υπάρξει πρόοδος εδώ. Χρειαζόμαστε τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες διαδικασίες, χρειαζόμαστε τη δέσμευση όλων των κρατών ότι θα φέρουν σε πέρας την πρώτη καταγραφή», ανέφερε.

Ο αυστριακός ομόλογός του Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως “αν δεν είμαστε ικανοί να βρούμε μια γρήγορη λύση εδώ, τότε όλο και περισσότερες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Δανία –που το κάνουν ήδη– θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτή την κρίση για τον εαυτό τους με ατομικά μέτρα και τις δικές τους πρωτοβουλίες».

«Δεν θα έχει αποτέλεσμα και κυρίως απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα τού να έχουμε ανοικτά σύνορα και με αυτά σωστή ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Στάινμαϊερ.

Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι είναι ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ την ευθύνη να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστούν το κύμα των προσφύγων.

«Άρα έχετε ένα πρόβλημα και ζητάμε από εμάς, τη Σερβία, να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες. Θα πρέπει να προτείνετε εσείς πρώτα ένα σχέδιο δράσης και μετά να μας ζητήσετε να προτείνουμε το δικό μας σχέδιο», είπε.

Ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, υπογράμμισε πως η χώρα του δέχεται κάθε μέρα 3.000 μετανάστες που περνούν τα σύνορα από την Ελλάδα.

«Τουλάχιστον να έχουμε μια ευρωπαϊκή απόκριση σε αυτή την κρίση (…) κανείς δεν πρέπει να τρέφει την αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να διευθετηθεί», είπε ο υπουργός. «Θα πρέπει να δράσουμε τώρα και μπορούμε πιθανώς να το κάνουμε με αυτή τη διάσκεψη της Βιέννης και να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση».