Τζακ Λιού: «Η Ελλάδα δουλεύει πολύ σκληρά»

Τζακ Λιού: «Η Ελλάδα δουλεύει πολύ σκληρά»

Τη στήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον Αμερικανό υπουργό στην Αθήνα: «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναγνωρίζει τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Λιού πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας της και επεσήμανε πως οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάννη Στουρνάρα, παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιού αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι.

Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ σε αμερικανικό πρακτορείο, ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικα το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20).

Εκεί ο Λιού πίεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

1/4

Φωτογραφίες: Γουλιέλμος Αντωνίου