Upstream: Νέα πλατφόρμα, νέοι ορίζοντες ανάπτυξης

Upstream: Νέα πλατφόρμα, νέοι ορίζοντες ανάπτυξης
Η καινοτόμος πλατφόρμα mobile marketing Grow της Upstream που συνδυάζει marketing automation, targeting και retargeting, δημιουργία περιεχομένου, προστασία από τη διαφημιστική απάτη, αναλυτικά στατιστικά και ένα τεράστιο εύρος διαφορετικών mobile και digital καναλιών επικοινωνίας.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Δημήτρης Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος Upstream

Τι έχετε να πείτε για το ταλέντο στη χώρα μας και σε τι βαθμό το R&D της Upstream είναι ελκυστικό για Έλληνες του εξωτερικού;

Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στον τομέα της καινοτομίας και, διαχρονικά, σε επίπεδο ανθρώπων και ταλέντου. Η Upstream είναι ζωντανή απόδειξη της δυνατότητάς μας να παράγουμε διαρκώς καινοτομία, καθώς είμαστε από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα και είμαστε ακόμη επίκαιροι, φρέσκοι και ανταγωνιστικοί. Οδηγούμε τις εξελίξεις στον τομέα όπου δραστηριοποιούμαστε, το mobile marketing automation, το μέλλον της επικοινωνίας με τον καταναλωτή.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανοίξει έναν καινούργιο κύκλο καινοτομίας, που διευρύνει τους ορίζοντες και τις προοπτικές μας για ανάπτυξη, εντός και εκτός συνόρων. Ανταγωνιζόμαστε ισάξια κολοσσούς στον τομέα της τεχνολογίας. Στο R&D, οι μηχανικοί μας έχουν στα χέρια τους τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε, ακόμη και να αποτύχουμε. Είναι αυτός ο τρόπος σκέψης που μας κάνει μια εταιρεία που καταφέρνει να παράγει πατενταρισμένες τεχνολογικές υπηρεσίες, που φτάνουν σε δεκάδες αγορές ανά τον κόσμο.

Αυτό το DNA ακριβώς μας προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο να γίνουμε ένας ελκυστικός εργασιακός προορισμός για τους ανθρώπους που θέλουν μια εργασία υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τα πρότυπα των πιο ανεπτυγμένων χωρών, συνδυάζοντας την με τον μοναδικό τρόπο ζωής στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, είμαστε και ένα σχολείο για νέους που θέλουν να δουλέψουν στην τεχνολογία. Τρόπον τινά η καλύτερη «μεταπτυχιακή εκπαίδευση» για μηχανικούς λογισμικού που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους. Συνειδητά επιδιώκουμε έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων επαγγελματιών στον χώρο του software engineering. Θεωρούμε πως είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα του ευρύτερου ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος. Μόλις πριν δύο μήνες ξεκινήσαμε και τον 2ο κύκλο του προγράμματος 12μηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης για μηχανικούς λογισμικού Start at Upstream, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 500 βιογραφικά.

Τι είναι αυτό που κάνει τους πελάτες σας αφοσιωμένους σε μια εποχή που οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς;

Οι πελάτες μας ξέρουν ότι μέσω της Upstream βρίσκονται στην καρδιά των νέων τάσεων. Αν ρωτήσετε ανθρώπους που συναναστρέφονται την εταιρεία για τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της, η συντριπτική πλειονότητα των απαντήσεων θα περιλαμβάνει τη λέξη «ευελιξία». Είναι η τάση που έχουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς και είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της Upstream.

Τους υποστηρίζουμε σε κάθε επικοινωνία με τους πελάτες τους, όπου και αν βρίσκονται, εν κινήσει μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Γνωρίζουν ότι θα πετύχουμε αυτό που θέλουν αποτελεσματικότερα από τον καθένα, είτε το ζητούμενο είναι πωλήσεις, είτε εγγραφές συνδρομητών, το κατέβασμα κάποιας εφαρμογής ή οτιδήποτε άλλο στον χώρο του mobile marketing.

Σε ποιες αγορές εστιάζετε τη στρατηγική σας και ποιοι είναι οι στόχοι;

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αναμενόμενο, η αγορά μας και οι προοπτικές της έχουν μια ξεχωριστή δυναμική και τα οικονομικά μας μεγέθη είναι υγιή. Κύριο πεδίο δράσης μας παραμένουν οι δυναμικές αγορές του εξωτερικού με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μερικές από τις σημαντικότερες χώρες για εμάς είναι η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία.

Το κινητό είναι παντού ένα πολύ σημαντικό μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο. Όμως, ενώ στις ανεπτυγμένες αγορές το 45% περίπου της κίνησης στο internet προέρχεται από κινητά τηλέφωνα, στις αναπτυσσόμενες το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 70%. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης του mobile marketing στις αναδυόμενες αγορές φτάνει κατά μέσο όρο το 26% τον χρόνο, έναντι ποσοστού 16% παγκοσμίως.

Η στρατηγική μας τώρα περιστρέφεται γύρω από το Grow, την καινοτόμα πλατφόρμα mobile marketing, που παρουσιάσαμε μέσα στο 2021. Το Grow συνδυάζει marketing automation, targeting και retargeting, δημιουργία περιεχομένου, προστασία από τη διαφημιστική απάτη, αναλυτικά στατιστικά και ένα τεράστιο εύρος διαφορετικών mobile και digital καναλιών επικοινωνίας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκτός από 60 παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που είναι οι παραδοσιακοί μας πελάτες, εγκαινιάσαμε συνεργασία με 40 και πλέον ακόμη εταιρείες από διάφορους κλάδους: τράπεζες, ασφάλειες, λιανεμπόριο κ.ά. Στόχος μας είναι η επέκταση και η εμπορική εδραίωση της νέας μας πλατφόρμας στην αγορά.