Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Σε καλύτερο κλίμα από προηγούμενες συναντήσεις τους, συζήτησαν για την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνάντηση που έγινε στο Παρίσι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία «παράνομες και αθέμιτες». Όμως παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας διαφέρουν σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης που να ικανοποιεί τις ανάγκες του ουκρανικού λαού.

«Αμφότερες οι πλευρές έκαναν προτάσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευρύτερη πολιτική κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία» είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας όμως ότι εξέφρασε στον Λαβρόφ την «έντονη ανησυχία» των ΗΠΑ για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας , η οποία δημιουργεί ένα κλίμα εκφοβισμού. «Δεν θα δεχτούμε μια διαδικασία στην οποία η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Δεν υπάρχουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Αναφερόμενος στους περίπου 40.000 ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την παρουσία τους εκεί ως προκλητική ενέργεια, αλλά σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.

«Ούτε η Ρωσία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε κανείς άλλος μπορεί να επιβάλει συγκεκριμένα σχέδια για τους Ουκρανούς », ανέφερε από την πλευρά του ο Λαβρόφ σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Ρώσος υπουργός και πάλι επέμενε σε μια «ομοσπονδιακή» λύση για την Ουκρανία, μια πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στα μέσα Μαρτίου, κάτι όμως που απορρίπτει το Κίεβο . «Πιστεύουμε ότι ο φεντεραλισμός είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα στις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να είναι συνταγματική για την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Λαβρόφ .

Νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον , δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τον «ουσιαστικό διάλογο» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η συνάντηση των Κέρι και Λαβρόφ στο Παρίσι, έγινε λίγες ώρες προτού οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάσουν την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα την Ουκρανία και τις δράσεις της Ρωσίας.

Η ρωσική κίνηση της προσάρτησης της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εδώ και δύο δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ομπάμα και Πούτιν τα είπαν για την Ουκρανία

Πούτιν: «Στην Κριμαία δείξαμε θάρρος»

Σε «εποχή ΔΝΤ» περνά η Ουκρανία