Visa Innovation Program: Όταν το fintech επιστρατεύεται για τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων

Visa Innovation Program: Όταν το fintech επιστρατεύεται για τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων

Για ακόμα μια φορά η Visa πρωτοπορεί στηρίζοντας καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις που μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους φροντίζουν ώστε να γίνεται ευκολότερη η καθημερινότητά μας. Ο 4ος κύκλος του Visa Innovation Program υπογραμμίζει άλλωστε την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος που έχουν αγκαλιάσει τόσο το start up οικοσύστημα, όσο και η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας με επίκεντρο την πιλοτική τεχνολογία fintech, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει νεοσύστατες επιχειρήσεις να επεκταθούν, να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία τους, καθώς επίσης και να συνεργαστούν με τη Visa, τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Eleven Ventures (Βουλγαρία), Crowdpolicy (Ελλάδα) και Hackquarters (Τουρκία).

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι εντυπωσιακός αφού έχει προσελκύσει περισσότερους από 500 αιτούντες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τις ΗΠΑ και την περιοχή LATAM. Τα τελευταία 4 χρόνια, 50 εταιρείες fintech συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση και να κλείσουν 45 PoCs (proof of concepts), πιλοτικές και εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Η έναρξη του 4ου κύκλου σηματοδοτήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με θέμα «Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις», όπου έγινε το επίσημο κάλεσμα για την κατάθεση των πιο λαμπρών και τολμηρών ιδεών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένες και υγιείς ζωές μέσω της καινοτομίας.

Η επιλογή της θεματικής «Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις» δεν ήταν τυχαία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή και τα κράτη σε όλο τον κόσμο καλούνται να υιοθετήσουν περισσότερο πράσινες πρακτικές.

Εκπαίδευση 50.000 ΜμΕ στις ψηφιακές πληρωμές

Την εκδήλωση άνοιξε η Katherine Brown, Vice President Inclusive Impact and Sustainability της Visa, η οποία ανέλυσε τη σημασία της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας, δύο θεματικές που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Visa για τα επόμενα χρόνια. Δίνοντας μια γεύση από το μέλλον, που έχει να κάνει με οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς, μίλησε για την πρόθεση της Visa να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ειδικά για την Ελλάδα «τρέχει» πρόγραμμα από το οποίο θα  επωφεληθούν συνολικά 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εκπαιδευτούν  και θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δέχονται ψηφιακές πληρωμές.

«Στη Visa πιστεύουμε ότι οι συμπεριληπτικές και βιώσιμες οικονομίες είναι ικανές να αναβαθμίσουν οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όραμά μας είναι να βοηθήσουμε τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες να ευημερήσουν. Μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας, ενδυναμώνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους πρόσβαση στη γνώση, σε δίκτυα και οικονομικές υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους» δήλωσε η κα Brown.

Το πρώτο πάνελ της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στις βέλτιστες πρακτικές, παρουσιάζοντας απόψεις ανθρώπων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα των Έξυπνων & Βιώσιμων Πόλεων και συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της σημερινής κοινωνίας.

«Η Crowdpolicy έχει την τιμή να οργανώνει το Πρόγραμμα Καινοτομίας της Visa στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς και να υποστηρίζει τις fintechs να αναπτύξουν το όραμά τους, με στόχο να διαμορφώσουν ένα νέο μέλλον για τις πληρωμές και το εμπόριο. Ανυπομονούμε να δούμε τι θα φέρει ο 4ος κύκλος και καλούμε όλες τις εταιρείες και startups, που θέλουν να κάνουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο του fintech, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής» αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder, CTO-CIO της  Crowdpolicy.

Στο προσκήνιο νέες  τεχνολογικές εφαρμογές

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλές τεχνολογικές εφαρμογές πάνω στο πεδίο του τουρισμού τις οποίες και έχουν αρχίσει να διερευνούν συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η τουριστική κίνηση ήταν χαμηλή, προκειμένου να τονωθεί η βιωσιμότητα των ταξιδιών.

«Έχουμε δημιουργήσει πολλά νέα εργαλεία προώθησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δύο σειρές podcast. Επενδύουμε σε μια σειρά διαδικτυακών εκπομπών και βελτιώνουμε την αποθήκη πολυμέσων περιεχομένου για την Αθήνα. Όλα αυτά στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα του διεθνούς μας brand, «This is Athens», το οποίο έχει αποκτήσει τεράστιο κοινό την τελευταία διετία, βοηθώντας απλώς τους ανθρώπους να ονειρεύονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Γιάννης Κασιώτης, Co-founder της Parkadoro, Νο1 πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης parking στην Ελλάδα το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 από την ομάδα του ParkAround και σήμερα το εμπιστεύονται περισσότεροι από 160 χώροι στάθμευσης.

«Το Visa Innovation Program αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο για να εξερευνήσουμε συνεργασίες με τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και μας βοήθησε να προσαρμόσουμε τα προϊόντα μας ώστε να λύνουν τα προβλήματα που στοχεύουν με βέλτιστο τρόπο. Τόσο με την πλατφόρμα κρατήσεων ParkAround όσο και με το σύστημα διαχείρισης parking Parkadoro στοχεύουμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία εξεύρεσης μιας θέσης στάθμευσης, χρήσης και πληρωμής αυτής. Όταν τα οχήματα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να σταθμεύσουν, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη ρύπανση, λιγότερη κίνηση στους δρόμους και πιο χαρούμενος οδηγούς. Δηλαδή μια πιο βιώσιμη πόλη!» τόνισε ο κ. Κασιώτης.

Σχετικά με την Crowdpolicy:

Η Crowdpolicy παρέχει επιχειρηματικές λύσεις πληροφοριακών συστημάτων στο πεδίο του civictech και fintech καθώς και υπηρεσίες ανοιχτής καινοτομίας από το 2012, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, η Crowdpolicy έχει διοργανώσει ένα σημαντικό όγκο πρωτοβουλιών ανοιχτής καινοτομίας όπως εργαστήρια καινοτομίας, μαραθώνιους καινοτομίας crowdhackathons καθώς και προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στο πεδίο του fintech, insurtech και έξυπνων πόλεων, με πάνω από 500 ομάδες και 6.000 συμμετέχοντες, δημιουργώντας μια μεγάλη startup κοινότητα. Υποστηρίζει ένα σημαντικό σύνολο εφαρμογών ομάδων και startup επιχειρήσεων σε επίπεδο πρωτοτύπου (proof of concept) ή ώριμης εφαρμογής που αποτελούν λύσεις σε ανάγκες της αγοράς για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να δημιουργούν λύσεις για την αγορά με μεθοδολογίες design thinking και πλήρεις κύκλους ανοιχτής καινοτομίας.