Βόρεια Αφρική και Συρία «ξεπερνούν» το χάσμα φτωχών-πλουσίων για το 2014

Βόρεια Αφρική και Συρία «ξεπερνούν» το χάσμα φτωχών-πλουσίων για το 2014

Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνει τις κυριότερες ανησυχίες που κρύβει το νέο έτος.

Ο πόλεμος στη Συρία και η πόλωση των κοινωνιών στη βόρεια Αφρική βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών για το 2014 μεταξύ των διαμορφωτών της πολιτικής, μπροστά από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη δομική ανεργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

«Υπάρχει τώρα αυξανόμενη συναίνεση ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο αβεβαιότητας, που έχει τις ρίζες της στην πόλωση της κοινωνίας», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε μια δημοσκόπηση που οργανώθηκε από το WEF μεταξύ άνω των 1.500 εμπειρογνωμόνων.

Η μελέτη «αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως η αύξηση των κοινωνικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τον κόσμο κατά το 2014».

Διαβάστε ακόμη: Έτος ακραίων καιρικών φαινομένων το 2013

Υποστηρίζει πως «το πιο ορατό ρήγμα είναι μεταξύ αυτών που θέλουν το πολιτικό ισλάμ να διαδραματίσει ένα δημόσιο ρόλο και αυτών που θέλουν ένα διαχωρισμό της θρησκείας από την κυβέρνηση».

Ακολουθούν οι δύο μεγάλες οικονομικές προκλήσεις: το χάσμα ανάμεσα στα εισοδήματα με τις επιπτώσεις του στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική κινητικότητα σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου, καθώς και η επίμονη δομική ανεργία.

«Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται ίσως να συνέλθει από την ύφεση, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει πως πρέπει να αναληφθούν πολλές προσπάθειες για να μπορέσει ο κόσμος να ξαναβρεί μια βιώσιμη βάση τόσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση η Μαρτίνα Γκμιρ, υπεύθυνη του WEF.

«Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς γίνεται ολοένα και πιο ακραίο και καθώς η απόκλιση των εισοδημάτων ενισχύει τις ανισότητες σε ό,τι αφορά τον πλούτο, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική κινητικότητα απειλούνται άπασες», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ