Τουρκία: Στο 45% το βασικό επιτόκιο – Αναμένεται τέλος στις αυξήσεις

Τουρκία: Στο 45% το βασικό επιτόκιο – Αναμένεται τέλος στις αυξήσεις
This photograph taken on June 9, 2023, shows the Central Bank of Turkey, in Ankara. Turkish President Recep Tayyip Erdogan appointed former Wall Street executive Hafize Gaye Erkan as central bank governor on June 9, signalling a possible shift from his unconventional policies to fight soaring inflation. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Οι αναλυτές διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα επιτόκια σε «απαγορευτικά» επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε την Πέμπτη σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 250 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη χώρα την ώρα που «δείχνει» πως δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο δημοπρασίας ρεπό μίας εβδομάδας από 42,5% σε 45%. Η αύξηση ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακόμα, σημειώνεται πως η τράπεζα «εκτιμά η νομισματική σύσφιξη που απαιτείται για την καθιέρωση της πορείας αποπληθωρισμού έχει επιτευχθεί και ότι το επίπεδο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει σημαντική μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και μέχρι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», δήλωσε η τράπεζα.

Ακόμα, η τράζα υποστηρίζει πως «θα επανεκτιμήσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής εάν προκύψουν αξιοσημείωτοι και επίμονοι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού».

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο , η τράπεζα μείωσε τη σύσφιξη στις 250 μονάδες βάσης από τις προηγούμενες αυξήσεις των 500 μονάδων βάσης και δήλωσε τότε ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης το συντομότερο δυνατό.

Η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, με τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα επιτόκια σε «απαγορευτικά» επίπεδα για τους καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs βλέπουν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η JPMorgan προβλέπει πολύ μεγαλύτερη παύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: