Η… ξενοδοχοποίηση της Μέσης Ανατολής

Η… ξενοδοχοποίηση της Μέσης Ανατολής

Επιχειρηματική «απόβαση» ξενοδοχειακών αλυσίδων, από τα ΗΑΕ έως το Ιράκ και το Ιραν!

Μπορεί από τη μία γωνία της ως την άλλη να διαφέρει σε γεωπολιτική σταθερότητα, κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες και οικονομικές προοπτικές. Όμως, τα εδάφη της Μέσης Ανατολής μετατρέπονται πια δυνητικά σε… πεδίο δόξης λαμπρό για επιχειρήσεις πέραν του ενεργειακού κλάδου.

Την ώρα λοιπόν που κολοσσοί στον ξενοδοχειακό τομέα, όπως η Hilton, η Waldorf Astoria και η Shangri-La στρέφουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους σε περιοχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που θεωρούνται τουριστικά ακόμη «απάτητες» -όπως το εμιράτο Ρας αλ Καϊμά ή το παραδεισένιο νησί Σααντιγιάτ, δίπλα στην ακτογραμμή του Άμπου Ντάμπι- μία εγχώρια ξενοδοχειακή αλυσίδα σπεύδει να αποκτήσει το περιφερειακό προβάδισμα, πηγαίνοντας εκεί που οι ξένοι ανταγωνιστές της ακόμη δεν τολμούν ούτε καν να πατήσουν πόδι!

Έχοντας λοιπόν ήδη καθιερωθεί στην τουριστική βιομηχανία των ΗΑΕ, η Rotana Hotels -που ιδρύθηκε το 1993, με έδρα το Άμπου Ντάμπι- έχει τώρα πια εξαπλωθεί σε 85 πόλεις στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική. Αλλά όπως επισημαίνει ο νέος CEO της, Ομέρ Καντούρι, η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στο Ιράκ, στο Σουδάν και -ναι(!)- στη μαρτυρική Συρία ήταν μόνον η αρχή.

Κι έτσι, τρία χρόνια μετά τα εγκαίνια λειτουργίας του πρώτου πεντάστερου (παρακαλώ) ξενοδοχείου της στο Ερμπίλ του Βόρειου Ιράκ -εκεί που σήμερα κλείνονται τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά deals- η Rotana Hotels έχει βάλει ως επόμενο στόχο στον επιχειρηματικό «χάρτη» της το θεοκρατικό Ιράν!

«Μένουν βέβαια να αποσαφηνιστούν ορισμένες εξελίξεις, όμως ευελπιστούμε ότι το πρώτο ξενοδοχείο μας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα αρχίσει να λειτουργεί το 2016», λέει στο CNN Marketplace Middle East, ο Ομέρ Καντούρι. Αλλά τα σχέδια επέκτασης δεν σταματούν εκεί…

«Μιλάμε ήδη με ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία, ακόμη και στην Αυστραλία», συμπληρώνει. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Rotana Hotels είναι να αφήσει μέχρι το 2018 το επιχειρηματικό της «αποτύπωμα» σε άλλες 40 πόλεις στον παγκόσμιο χάρτη, με έμφαση πια προς τα ανατολικά.

Διαβάστε ακόμη:

Το ξενοδοχείο του μέλλοντος είναι εδώ!

Ξενοδοχεία που σας προσκαλούν να παίξετε

Τα πιο… ασυνήθιστα ξενοδοχεία