Χρυσός: Βουτιά μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν – Τι φοβούνται τώρα οι αγορές
- 08/06/2026, 10:43
- SHARE
Οι τιμές του χρυσού συνέχισαν την καθοδική τους πορεία μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα σε στόχους στο Ιράν, ως απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις που προηγήθηκαν από την Τεχεράνη.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε έως και 0,7%, πλησιάζοντας τα 4.300 δολάρια ανά ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειες που είχαν ήδη καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διόρθωση από την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί στις αρχές Απριλίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά πόσο η εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή μπορεί να διατηρηθεί ή αν η περιοχή οδεύει προς νέα φάση κλιμάκωσης.
Πετρέλαιο και επιτόκια αλλάζουν το σκηνικό
Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αγορά του χρυσού επηρεάζεται πλέον περισσότερο από τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία.
Η συνεχιζόμενη αναστάτωση στις ενεργειακές ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ διατηρεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα πληθωρισμού διεθνώς.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν τις μειώσεις επιτοκίων ή ακόμη και να εξετάσουν νέες αυξήσεις. Για τον χρυσό, που δεν προσφέρει τόκο ή άλλη απόδοση, ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων συνήθως λειτουργεί αρνητικά.
Σύμφωνα με τη Ρόνα Ο’Κόνελ της StoneX Group, αρκετά από τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που διατηρεί υψηλή τη μεταβλητότητα στις αγορές πολύτιμων μετάλλων.
Το βλέμμα σε Fed και Κίνα
Πρόσθετη πίεση προήλθε από τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει πιο επιθετική στάση μέσα στο 2026.
Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η ενίσχυση του δολαρίου επιβάρυναν περαιτέρω τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο αποτιμάται σε αμερικανικό νόμισμα και τείνει να χάνει ελκυστικότητα όταν το δολάριο ισχυροποιείται.
Την ίδια στιγμή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αυξάνει τα αποθέματα χρυσού της, αγοράζοντας περίπου 10 τόνους τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2024 και για τον 19ο συνεχόμενο μήνα ενίσχυσης των κινεζικών αποθεμάτων.
Η κίνηση αυτή λειτουργεί ως παράγοντας στήριξης για τη μακροπρόθεσμη εικόνα του χρυσού, αν και προς το παρόν δεν αρκεί για να ανατρέψει τις πιέσεις που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια και η ενίσχυση του δολαρίου.
Οι επενδυτές αναζητούν νέο σημείο ισορροπίας
Στις συναλλαγές της Ασίας, ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στα 4.308 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα.
Το ασήμι κατέγραψε νέες απώλειες μετά τη σημαντική διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η πλατίνα κινήθηκε επίσης χαμηλότερα. Το παλλάδιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Γιατί η Jefferies βλέπει -ακόμη- περιθώρια ανόδου στις ελληνικές τράπεζες
- Ο πληθωρισμός επέστρεψε; Ο πόλεμος, το AI και το χρέος ξυπνούν φόβους για μια νέα εποχή ακριβού χρήματος
- Γιατί οι Ευρωπαίοι τουρίστες εγκαταλείπουν τους πολυσύχναστους προορισμούς
- Business Monitor: AI, Finance και το μέλλον της καινοτομίας στο νέο επεισόδιο!
- Συναγερμός στην ΕΚΤ: Ενέργεια και πληθωρισμός αλλάζουν ξανά τη νομισματική πολιτική