Η Samsung βάζει πλώρη για την 5η γενιά κινητών

Η Samsung βάζει πλώρη για την 5η γενιά κινητών

Το σχέδιο του κορεατικού γίγαντα για ταχύτερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέχρι το 2020.

Αν και πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων στέλνουν μηνύματα και σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου 3G και δεν έχουν καν μεταβεί σε συσκευή 4G, η Samsung ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει με επιτυχία την πρώτη τεχνολογία πομποδεκτών προσαρμοστικής κεραίας – δηλαδή τη βάση για το δίκτυο 5G.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι χρήστες του 3G μπορούν να ελπίζουν ότι θα παρακάμψουν εντελώς την αναβάθμιση στο 4G. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το 5G δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2020, το νωρίτερο.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο τεχνολογικό οικοσύστημα που συνοδεύει το 5G. Υπάρχουν πρότυπα που πρέπει να οριστούν. Αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, ούτε χωρίς αντιφάσεις, ιδιαίτερα εφόσον εδώ κρίνονται τεράστια χρηματικά ποσά», αναφέρει ο Τζέφρι Σ. Σίλβα, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Medley Global Advisors.

Samsung Galaxy S4: Το Review

Δεν προκαλεί έκπληξη που η Samsung γνωστοποίησε την εμπλοκή της με τις τεχνολογίες 5G. Η εταιρεία δεν θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη θεμελιωδών τεχνολογιών• όπως σημειώνει ο Ντάνιελ Γκλίσον, αναλυτής της HIS Screen Digest, «οι ηγέτες στην τεχνολογική ανάπτυξη του χώρου είναι η Qualcomm, η Nokia, η Ericsson, ή ακόμα και η Motorola και η LG. Η Samsung διευρύνει την παρουσία της στο πεδίο των δικτύων, επειδή θέλει να πάψει να φαίνεται ελάσσων τεχνολογικός παίκτης».

Εκτός από τις εταιρείες, φαίνεται ότι σταδιακά δημιουργείται μία κούρσα ανταγωνισμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει την «Ομάδα Προώθησης IMT-2020 (5G)» ειδικά για την έρευνα στο 5G, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει σχέδια για την επένδυση 50 εκατομμυρίων Ευρώ μέσα στο 2013 με στόχο την είσοδο του 5G στην αγορά έως το 2020.

Δεδομένου του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καθώς και του διεθνούς ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι αρκετά πιθανό ότι το 5G θα καταφτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως, κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Αύξηση–μαμούθ για τα κέρδη της Samsung

Η τεχνολογία πίσω από το 5G υπόσχεται ταχύτητες έως και πολλές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες από την τρέχουσα Μακροπρόθεσμη Εξέλιξη (Long Term Evolution) του 4G. Κάτι τέτοιο απαιτεί μία ευρυζωνικότητα συχνοτήτων, γεγονός το οποίο η Samsung παρομοιάζει με μία αυξημένη ροή νερού που για να διοχετευθεί χρειάζεται ένα σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου. Εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκύπτουν από μία τέτοια απαίτηση, υπάρχει το ζήτημα της δυναμικότητας του δικτύου, καθώς και της έλλειψης ενός κοινώς αποδεκτού προτύπου πάνω στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι εταιρείες.

Και όχι μόνο. «Το πρόβλημα με πολλές χώρες είναι ότι στο μακρο-επίπεδο υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην εισαγωγή του 4G», προσθέτει ο Γκλίσον. «Είναι πιθανό ότι η εμπορική εισαγωγή του 5G θα απαιτήσει χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η οικονομία ή πώς θα αναπτυχθεί η τεχνολογία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα».