«Αντικλεπτικά» για smartphones;

«Αντικλεπτικά» για smartphones;

Ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι προστασίας των κινητών από επίδοξους ληστές.

Καθώς ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κλεφτών στοχεύει πλέον τα κινητά τηλέφωνα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τους κατασκευαστές να εγκαταστήσουν τεχνολογία που θα καθιστούσε άχρηστη μία κλεμμένη συσκευή.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει ήδη στηθεί η Πρωτοβουλία «Ασφαλίστε τα smartphones μας», με μπροστάρη το Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν. Ο στόχος είναι να γίνουν τα έξυπνα τηλέφωνα λιγότερο πολύτιμα για τους κλέφτες, οι οποίοι τώρα πουλούν τις κλεμμένες συσκευές στη μαύρη αγορά για εκατοντάδες δολάρια. Όπως αναφέρει το CNN Money, τα στοιχεία δείχνουν ότι αναδύεται πλέον ένα νέο κύμα εγκληματικότητας που στόχο έχει τα smartphones, και ιδιαίτερα τα iPhones. Πέρυσι, σχεδόν οι μισές ληστείες στο Σαν Φρανσίσκο αφορούσαν μία συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο Σνάιντερμαν κάλεσε σε κλειστή σύσκεψη στελέχη από τις εταιρείες Apple, Google, Samsung και Microsoft. Ο ίδιος δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι κατασκευαστές smartphones πρέπει να μετατρέψουν κάθε κλεμμένο τηλέφωνο σε σαβούρα». Δηλαδή, αν μία συσκευή καταχωρείται ως κλεμμένη, δεν θα πρέπει στη συνέχεια να μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Ο Σνάιντερμαν τόνισε επίσης ότι η οποιαδήποτε αντικλεπτική τεχνολογία πρέπει να είναι «καθολική για όλα τα τηλέφωνα» και ότι πιστεύει πως «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα χρόνο». Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν αποκλείει να κινηθεί νομικά εναντίον των κατασκευαστών, αν αυτοί αρνηθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές.

Σε ανακοίνωσή της, η Apple υπενθύμισε ότι από το 2009 έχει εισάγει την εφαρμογή «Find my iPhone», η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι των κλεφτών, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τους επικριτές.

Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η αντικλεπτική τεχνολογία εξαρτάται από τους κατασκευαστές των έξυπνων τηλεφώνων. Ακόμα και η εισαγωγή μιας εφαρμογής που θα νεκρώνει το smartphone αν αυτό κλαπεί, ίσως να μη λύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι κάθε σύστημα μπορεί πλέον να «σπαστεί», και κάθε τηλέφωνο να πουληθεί για ανταλλακτικά.

Πάντως, ο συνιδρυτής της εταιρείας τεχνολογιών ασφάλειας Lookout, Κέβιν Μαχάφεϊ, ο οποίος συμβουλεύει τον Σνάιντερμαν στο ζήτημα των κλοπών smartphones, έχει άλλη άποψη: αν ο κλέφτης χρειάζεται να πληρώσει έναν χάκερ για να ενεργοποιήσει μία μπλοκαρισμένη συσκευή, αυτό σίγουρα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τον κλέφτη. «Σήμερα, κάθε ‘έξυπνη’ λύση είναι καλύτερη από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Διαβάστε ακόμη: «Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα