Αντίστροφη μέτρηση επτά ημερών

Αντίστροφη μέτρηση επτά ημερών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Αγκάθι εργασιακά, αλλά και πώληση της "μικρής ΔΕΗ".

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε τροχιά συμφωνίας επιχειρεί να μπει η κυβέρνηση, καθώς πέρα από τα εργασιακά σύγκλιση έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα, ενώ και οι διαφορές που υπάρχουν υποστηρίζουν πως είναι μικρές. Εξαίρεση αποτελεί η εμμονή του ΔΝΤ στα αντίμετρα και ειδικότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο δεν προκρίνουν τη μείωση του.

Η απόφαση του Μαξίμου να κλείσει τη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό είναι σαφής θέλοντας να δώσει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί και το οποίο, όπως υποστηρίζουν,  επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Ηρώδου Αττικού φοβούνται πως όσο ο χρόνος περνάει ο λογαριασμός θα μεγαλώνει, ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, πλέον απειλητικά.  Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ορόσημο για συνολική συμφωνία – που θα περιλαμβάνει το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά – είναι ο Απρίλιος.

Την εβδομάδα που ξεκινά οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού, οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς, αλλά και οι διαβουλεύσεις για πολιτική λύση με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου  αναμένεται να είναι συνεχείς.

«Αγκάθι» τα εργασιακά
Με την παρέμβαση και του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες τα βασικά εργασιακά ζητήματα που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και το lock out θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να εμπλέξει στην διαδικασία και άλλους θεσμούς πέρα από το κουαρτέτο, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να δει για άλλη μια φορά τις διαθέσεις των εταίρων για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στην Ιταλική πρωτεύουσα με μαζί με τους ομολόγους του μια ημέρα πιο πριν. Ειδικά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ζήτημα αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το πολιτικό κόστος σε περίπτωση υπαναχώρησης θα είναι μεγάλο. Θεωρούν πως είναι Ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο αναμένεται να προβληθεί όλες τις επόμενες ημέρες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να ελπίζουν πως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το ελληνικό πρόβλημα να παραμείνει στο τραπέζι για πολύ ακόμα και να εμπλέκεται στις προεκλογικές διαμάχες που έχει μπροστά της η Γηραιά Ήπειρος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία
Άλλο ζήτημα «αγκάθι» για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι χωρίς αμφιβολία η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με τους βουλευτές της περιοχής να αποτελούν αστάθμητο παράγοντα για την κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα από το Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να στρέφουν όλο το ενδιαφέρον στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Πέρα από τη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει βουλευτές του κόμματος για την πορεία υλοποίησης της αξιολόγησης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που βάζει η κυβέρνηση, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών.

«Σανίδα σωτηρίας» απέναντι στο βαρύ μείγμα των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων θα είναι τόσο τα αντισταθμιστικά μέτρα, για τα οποία εξακολουθεί να δίνει μάχη η κυβέρνηση, όσο και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: News247