Απίστευτο καρφί Σόιμπλε: Όταν μαζεύονται σοσιαλιστές, σπάνια προκύπτει κάτι έξυπνο

Απίστευτο καρφί Σόιμπλε: Όταν μαζεύονται σοσιαλιστές, σπάνια προκύπτει κάτι έξυπνο
epa05115672 Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, (L0, speaks with German Federal Finance Minister Wolfgang Schaeuble, (R), after a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA/LAURENT GILLIERON

Αντιδράσεις κυρίως από τη Γερμανία για την πρωτοβουλία Τσίπρα να προχωρήσει σε σύνοδο των μεσογειακών χωρών.

Φαρμακερό καρφί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Από τη μεριά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».

«Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ στην Die Welt εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν».

Ο Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».

Ολάντ: Δεν θέλω λόμπι του Νότου εναντίον του Βορρά
Αποστάσεις από τη δημιουργία ενός μετώπου εναντίον του Βορρά πήρε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν ακόμη φθάσει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπι» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια. «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ’ ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εντούτοις οι προτεραιότητες των χωρών του Νότου «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».