Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ παράταση του προγράμματος στήριξης

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ παράταση του προγράμματος στήριξης

Συμφωνία με την Τρόικα για τη «μετα-μνημόνιο εποχή» ως το τέλος της χρονιάς προανήγγειλε ο Γκ. Χαρδούβελης και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του εθνικού προγράμματος.

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προτείνει παράταση του παρόντος ευρωπαϊκού προγράμματος (EFSF) για την Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, μιλώντας στο συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014», ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «το να βγούμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να συνεχίσουμε να θέλουμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Να βάλουμε σταθερούς και έντιμους κανόνες στον ανταγωνισμό και παντού».

Ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα επιτύχει το 2015 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ κι έκανε εκτενή αναφορά στο εθνικό πρόγραμμα για τη μετά Μνημόνιο εποχή, λέγοντας ότι «το δικό μας εθνικό πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη διαφύλαξης όσων πετύχαμε, με συνέχιση του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας».

Οι βασικοί άξονες αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, είπε ο υπουργός, περιλαμβάνουν:

– Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

– Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι κάνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουμε αυτόν που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει, πρέπει να το κάνουμε και στο Δημόσιο».

– Την ενίσχυση των θεσμών, με επιτάχυνση, συν τοις άλλοις, στην απονομή της δικαιοσύνης.

– Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος.

– Την απλοποίηση του φορολογικού, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις «που δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στην οικονομία και φυσικά θα ελαφρύνουν πολύ τον κόσμο, ο οποίος αδικήθηκε αυτά τα χρόνια».

Επιβεβαιώνει την κυβέρνηση το γραφείο του Ντάισελμπλουμ
«Αναληθή» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup τα σημερινά δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν είναι αλήθεια πως στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αύριο θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», εξήγησε η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Για παράταση του ελληνικού προγράμματος κάνει λόγο ο Ντάισελμπλουμ