Ελληνικές «μνήμες» στις Βρυξέλλες

Ελληνικές «μνήμες» στις Βρυξέλλες

Το ανθρώπινο βλέμμα στην έκθεση  της ζωγράφου Βάσω Γκιώνη-Ζησιμοπούλου στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το συναίσθημα που βγαίνει από τα μάτια και πάνω σε αυτό έχω δώσει πολύ μεγάλη έμφαση. Κυρίως ζωγραφίζω πορτρέτα, άλλοτε ολόκληρο το πρόσωπο και άλλοτε τμήμα του προσώπου και με μεγάλη έμφαση στα μάτια. Τα πρόσωπα αυτά είναι σαν να βγαίνουν από πορτρέτα της κοιλάδας του Φαγιούμ ή μέσα από παλιές σπασμένες τοιχογραφίες, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διαχρονικότητα των συναισθημάτων. Νομίζω ότι πάντα στα μάτια έβγαινε με τον ίδιο τρόπο η συναισθηματική κατάσταση, άλλαζε μόνο η φόρμα. Η ανθρώπινη φιγούρα είναι πάντα το κέντρο της δουλειάς μου. Αυτή τη φορά έχω αφήσει στην άκρη το ανθρώπινο σώμα και έχω εστιάσει στο πρόσωπο και το βλέμμα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ζωγράφος Βάσω Γκιώνη-Ζησιμοπούλου, που εκθέτει τριανταπέντε έργα της από τις 12 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου στο «Espace Périple», στις Βρυξέλλες.

Με σπουδές στο Παρίσι, στην Ακαδημία της Grande Chaumière, η Βάσω Γκιώνη μαθήτευσε στο εργαστήρι του Γιάννη Τσαρούχη και αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου και Αρχαιολογία και Βυζαντινή Τέχνη στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Στην έκθεση με τον τίτλο «Μνήμες», το ενδιαφέρον της ζωγράφου επικεντρώνεται σε ένα και μόνο, αλλά ουσιαστικά αποκαλυπτικό σημείο του προσώπου, τα μάτια και ιδιαίτερα το βλέμμα. Παράλληλα με τους πίνακες ζωγραφικής, εκθέτει και τέσσερα γλυπτά της.

«Οι Βρυξέλλες είναι για μένα μία πόλη πολύ οικεία, έχω ζήσει συνολικά 16 χρόνια και έχω διοργανώσει ήδη δύο ατομικές εκθέσεις» είπε η κ. Γκίωνη- Ζησιμοπούλου και συμπλήρωσε: «Κατά βάση είμαι ζωγράφος, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμαι και με τη γλυπτική. Προγραμματίζω μια μεγάλη έκθεση στην Αθήνα τον Μάιο του 2015, αλλά ενδιάμεσα θα έχω και άλλες συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Η σχεδιάστρια που κάνει την Ελλάδα τέχνη

Η Γέφυρα του Παρισιού δεν «άντεξε» την τόση αγάπη