Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην Κίνα φέρνει την Ευρώπη η Μέρκελ

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην Κίνα φέρνει την Ευρώπη η Μέρκελ
epa06002817 German Chancellor Angela Merkel (R) talks to Premier Minister Li Keqiang (L) during contract signings between both countries in the Chancellery in Berlin, Germany, 01 June 2017. Merkel and Li will also take part later in a German-Chinese forum. The bilateral and economic relations, foreign policy issues and the G20 summit in July will be discussed. EPA/FELIPE TRUEBA

Οι κινήσεις της Γερμανίας μετά την κόντρα με τις ΗΠΑ βγάζουν δραστικές μετατοπίσεις σε διεθνές επίπεδο.

 

Η Κίνα και η Γερμανία συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μία επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκαναν την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η επενδυτική συμφωνία θα ωφελήσει το αμφίδρομο άνοιγμα των αγορών της Κίνας και της ΕΕ και θα ενισχύσει την απελευθέρωση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, δήλωσε ο Λι. Από την πλευρά της, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία αποδίδει μεγάλη προσοχή στην επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της θα αποτελέσει καλή αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Κίνας,

Ο Κινέζος πρωθυπουργός βρίσκεται στη Γερμανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των αρχηγών των κυβερνήσεων των δύο χωρών, η οποία λαμβάνει χώρα από το 2004. Ο Λι θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Βέλγιο για να συμπροεδρεύσει, μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της 19ης συνόδου ΕΕ-Κίνας και να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.