Ένα scanner που μετράει θερμίδες

Ένα scanner που μετράει θερμίδες

Απλώς σημαδεύετε το έδεσμα, πατάτε το κουμπί και έχετε άμεσα τη διατροφική αξία – Δείτε το βίντεο.

Οι θερμίδες, το λίπος, οι υδατάνθρακες, τα πρόσθετα, είναι πράγματα που συνεχώς έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, άσκηση, αδυνάτισμα ή γενικά καλύτερη ζωή. Μόνη μας πηγή πληροφορίας είναι οι ετικέτες των προϊόντων, αλλά είναι αδύνατο να τις θυμόμαστε όλες. Επιπλέον, τι συμβαίνει όταν έχουμε μπροστά μας ένα πιάτο εστιατορίου ή μια σπιτική πίτα;

Το TellSpec υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά με έναν πανεύκολο και αξιόπιστο τρόπο. Στοχεύοντας την τροφή, με πάτημα ενός κουμπιού, θα υπολογίζει θερμίδες, συστατικά, πρόσθετα και τυχόν αλλεργιογόνα που βρίσκονται σε κάθε φαγητό ή ποτό.

1/5

Είναι ένα φασματόμετρο που χρησιμοποιεί λέιζερ για το «σκανάρισμα» της τροφής και στη συνέχεια καταγράφει το φως που αντανακλάται. Η πληροφορία αποστέλλεται στην εφαρμογή στο smartphone η οποία αναλύει τα δεδομένα και διαπιστώνει τι ακριβώς περιέχεται στο φαγητό. Ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι 30 δευτερόλεπτα.

Ο τρόπος ανάλυσης βασίζεται αφενός στην ύπαρξη βάσης δεδομένων -π.χ. το χοιρινό κρέας έχει γνωστή διατροφική αξία-, αφετέρου στην επιτόπου αξιολόγηση των ιδιοτήτων μιας κατασκευασμένης τροφής, π.χ. ένα σπιτικό παγωτό.

Διαβάστε ακόμη: Παρατήστε τα πάντα για μία… μπύρα

Η συσκευή δεν είναι καν ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου. Οι δημιουργοί της -η επιχειρηματίας Isabel Hoffman και ο καθηγητής στο York University Stephen Watson- έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία στο εργαστήριο, έχουν αποδείξει ότι λειτουργεί και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης χρηματοδότησης ώστε να κατασκευαστεί η πρώτη συσκευή, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Η αναζήτηση επενδυτών γίνεται μέσω του Indiegogo.και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο των 100.000 δολαρίων, με περίπου 20 ημέρες να απομένουν ως τη λήξη της καμπάνιας.

Δείτε το σε δράση