Επτά τεχνολογικές αποφάσεις που πρέπει να λάβετε για το νέο έτος

Επτά τεχνολογικές αποφάσεις που πρέπει να λάβετε για το νέο έτος
Photo:

Μήπως έχετε γίνει αντικοινωνικός ή δεν κοιμάστε καλά ή έχετε προβλήματα συγκέντρωσης; Ήρθε η ώρα να αλλάξετε κάποια πράγματα.

Η τεχνολογία σκοπό είχε πάντα να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, διευκολύνοντάς μας στην εκπλήρωση των καθημερινών καθηκόντων μας. Κι ενώ είναι εμφανές ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα smartphones και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βελτιώσει τη ζωή μας, δεν μπορείτε να αγνοήσετε και κάποιες αρνητικές συνέπειες που συνοδεύουν αυτά τα νέα εργαλεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Ιδού, λοιπόν, εφτά αποφάσεις που ίσως καλό θα ήταν να σκεφθείτε για το 2015· κι αν αφορούν κι εσάς, μη διστάσετε να τις υλοποιήσετε:

Μην χρησιμοποιείτε smartphone την ώρα του γεύματος
Αν έχετε παιδιά, αυτός ο κανόνας είναι δεδομένος, αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε, φαντάζει αρκετά χρήσιμος. Καταρχήν, κανείς δεν ενδιαφέρεται να βλέπει φωτογραφίες κάθε πιάτου που τρώτε στο Instagram. Επιπλέον, σε μια εποχή όπου ο διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος, το να αφήσετε κάτω τα smartphone την ώρα του γεύματος σημαίνει ότι έχετε λίγο παραπάνω χρόνο για να σκεφθείτε κάποια πράγματα με την ησυχία σας.

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις
Είναι δύσκολο να φανταστούμε κινητά τηλέφωνα χωρίς ειδοποιήσεις, αλλά παλιά αυτός ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Καλό είναι να ανακτήσετε τον έλεγχο των κινητών συσκευών και εφαρμογών σας κλείνοντας όλες τις ειδοποιήσεις – κάθε ήχο και banner που σας αποσπά την προσοχή. Στη συνέχεια, αν νοιώσετε ότι κάποια ειδοποίηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σας λείπει, ενεργοποιήστε την εκ νέου, μεμονωμένα.

Ενεργοποιήστε το Find My iPhone
Αυτή είναι μια εύκολη απόφαση – δεν έχετε λόγο να μην ενεργοποιήσετε το συγκεκριμένο εργαλείο. Μπορεί βεβαίως η υπηρεσία iCloud της Apple να ενοχοποιήθηκε για τη διαρροή φωτογραφιών κάποιων celebrity, αλλά εσείς μάλλον δεν είστε celebrity, ενώ και η ασφάλεια της Apple έχει πλέον αναβαθμιστεί. Ενεργοποιώντας το Find My iPhone, θα μπορείτε να εντοπίσετε τη συσκευή σας αν τη χάσετε.

Μην οδηγείτε με την προσοχή σας αποσπασμένη
Σε πολλές χώρες το να οδηγείτε με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι είναι παράβαση και τιμωρείται με πρόστιμο. Αλλά ακόμα κι αν δεν σας τσακώσουν, δεν είναι πολύ έξυπνο να παίζετε με την ασφάλειά σας. Ολοένα και πληθαίνουν τα δυστυχήματα που οφείλονται σε απόσπαση προσοχής του οδηγού, γι’ αυτό αφήστε κάτω το κινητό όταν οδηγείτε. Αν πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε, απλώς αγοράστε ένα σετ Bluetooth.

Βγάλτε την τηλεόραση απ’ το υπνοδωμάτιο
Μπορεί να μη θέλετε να χάνετε ούτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς την Κυριακή το βράδυ, αλλά αυτό ίσως να μην είναι καλό ούτε για τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας, αλλά ούτε και για την υγεία σας. Σύμφωνα με έρευνες, η παρακολούθηση τηλεόρασης αργά τη νύχτα συμβάλλει στη χρόνια έλλειψη ύπνου. Και το να κοιμάστε λιγότερες από εφτά ώρες ημερησίως συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία και θνησιμότητα. Η τηλεόραση, συνεπώς, πρέπει να μένει στο σαλόνι – ούτε στο υπνοδωμάτιό σας, ούτε φυσικά στο δωμάτιο των παιδιών.

Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών
Η χρήση ενός κωδικού για τα πάντα κάνει τη ζωή σας πολύ εύκολη εφόσον δεν χρειάζεται να θυμάστε πολλές πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, όμως, σας καθιστά ευάλωτο σε επίθεση από κάποιον χάκερ. Εφαρμογές διαχείρισης κωδικών, όπως η 1Password και η LastPass, σας λύνουν το πρόβλημα συγκεντρώνοντας όλους τους κωδικούς σας σε μια πλατφόρμα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ανοίξετε τη σχετική εφαρμογή για το κινητό ή τον υπολογιστή σας, ή ακόμα καλύτερα την εφαρμογή του διαδικτυακού πλοηγού, να εισέλθετε στην υπηρεσία, και να επιλέξετε τον σχετικό κωδικό. Κι αν θέλετε να ξεφορτωθείτε και τον έναν κωδικό που απαιτείται για να εισέλθετε στις εφαρμογές αυτές, ενεργοποιήστε την ταυτοποίηση αφής – Touch ID – στο iPhone ή το iPad σας, και ξενοιάστε για πάντα.

Σώστε τα αρχεία σας με τρεις διαφορετικούς τρόπους
Φυσικά και κάνετε backup στον υπολογιστή σας τακτικά, αλλά το κάνετε σωστά. Το τριπλό σώσιμο αρχείων είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να είστε σίγουρος ότι τα δεδομένα σας δεν θα χαθούν. Ο πρώτος και ευκολότερος τρόπος είναι να σώστε τα αρχεία τοπικά, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ο δεύτερος τρόπος είναι βεβαίως το cloud. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, π.χ., μπορεί ο εξωτερικός δίσκος να καεί μαζί με τον υπολογιστή σας, γι’ αυτό και είναι καλό κάποια σημαντικά αρχεία να βρίσκονται στο διαδίκτυο – κρυπτογραφημένα, κατά προτίμηση. Ο τρίτος τρόπος είναι η αποθήκευση δεδομένων σε άλλο χώρο. Αν γίνει κάτι χειρότερο από φωτιά, π.χ. ένας σεισμός, τότε δεν θα έχετε πρόσβαση ούτε στον κατεστραμμένο εξωτερικό σκληρό δίσκο σας, ούτε στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό, μια φορά το μήνα κάντε ένα αντίγραφο του εξωτερικού σκληρού σας και αφήστε το στο σπίτι της μαμάς σας. Μπορεί αυτό να σημαίνει περισσότερες επισκέψεις σ’ αυτήν, αλλά κι αυτό αντιμετωπίστε το σαν πλεονέκτημα!