«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα ελπίζει ξανά»

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα ελπίζει ξανά»

Πώς η επίσκεψη Μέρκελ και η έξοδος στις αγορές αναπτερώνει το ελληνικό ηθικό σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. 

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ αυτή τη φορά, από την πλευρά της Ελλάδας, δεν θεωρείται ότι πηγαίνει στην Αθήνα ως ελεγκτής, αλλά ως μάρτυρας της επιτυχούς ανάκαμψης και παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους αυτό πράγματι ισχύει:

1. «Η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές». Η επιστροφή, έστω και με το συμβολικό μικρό δάνειο των τριών δισεκατομμυρίων, ερμηνεύεται από την κυβέρνηση Σαμαρά ως απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς του κινδύνου πτώχευσης και του παρία των αγορών, τονίζεται.

2.«Καλά μηνύματα από τις τράπεζες».

3. «Το στίγμα των εκπροσώπων των Βρυξελλών απομακρύνεται». Μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου και την καταβολή της δανειακής δόσης που θα γίνει σύντομα θα μειωθεί η επιρροή της τρόικας, εξηγεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: «Πολλοί Έλληνες θεωρούσαν τις απαιτήσεις της τρόικας ως ξένη κυριαρχία. Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποτινάξει αυτό το στίγμα και να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα ως δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα».

4. «Στην Ελλάδα υπάρχει και πάλι οικοδομική δραστηριότητα». Τα δημόσια έργα τρέχουν ξανά, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι οι αυτοκινητόδρομοι στην βόρεια Ελλάδα κατασκευάζονται με κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

5. «Ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν και πάλι σημάδια ανάκαμψης και αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του Τουρισμού, στην αύξηση του αριθμού κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων και στα έσοδα του ΟΤΕ.

6. «Καλές προβλέψεις για την οικονομία». Το ΔΝΤ έχει προβλέψει για το 2015 ανάπτυξη 2,9%, επισημαίνεται.
Στον επίλογο του άρθρου η εφημερίδα τονίζει ότι η αλλαγή της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να μην αναλάβουν (την εξουσία) οι λαϊκιστές. «Η οικονομία ζητάει τα πρώτα σημεία ανάπτυξης να στηριχθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ μακριά από το επίπεδο που θα χρειαζόταν για βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη»
Έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης αποτελεί το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Καλβέι, η οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου της.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε» τόνισε η κυρία Καλβέι, ενώ παρέπεμψε και στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σημαίνει και το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, η εκπρόσωπος επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα συνεχίζεται ως το τέλος του χρόνου και επανέλαβε δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πιθανή ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης και το πώς μπορεί και πρέπει αυτή να καλυφθεί, δεν είναι ακόμη η χρονική στιγμή να συζητηθεί.

Διαβάστε ακόμη: 

Πέντε λόγοι για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα

Ποιοι επενδυτές αγόρασαν το νέο ελληνικό ομόλογο

Τι φέρνει η Μέρκελ στην Αθήνα