FT: Τα σχέδια Τραμπ για την ελληνική κρίση και το ΔΝΤ

FT: Τα σχέδια Τραμπ για την ελληνική κρίση και το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα βάλει εμπόδια στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη στους Financial Times πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσιν έσπευσε να καθυσυχάσει τους φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να διαρρήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη ή να εξαπολύσει ένα νέο γύρο νομισματικών και εμπορικών πολέμων.

Αντίθετα, παρουσίασε μια ατζέντα που δίνει επιχειρήματα στην αυξανόμενη άποψη στην Ουάσιγκτον πως, σε ότι αφορά τουλάχιστον την οικονομική πολιτική, η διοίκηση Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί σε μια παραλλαγή του mainstream ρεπουμπλικανισμού, αντί για το λαϊκιστικό «Η Αμερική Πρώτα» που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να εκλεγεί.

Ο Μνουσίν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανήσυχες για τα θέματα των νομισμάτων, ενώ η διοίκηση Τραμπ περιμένει το ΔΝΤ να είναι περισσότερο προσεκτικό για τις παγκόσμιες διακυμάνσεις των νομισμάτων με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του ΔΝΤ.

Αν κάποιοι φοβούνταν ότι η εκλογή Τραμπ ίσως σηματοδοτεί την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο ο Μνουσίν προσέφερε σημάδια της προθυμίας της κυβέρνησης Τραμπ να ασχοληθεί σε προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οικονομικές κρίσεις εκτός ΗΠΑ.

Αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

Επί του παρόντος το Ταμείο και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, είπε ο Μνουσίν.