Η Airbnb «χτίζει» τη δημόσια εικόνα της μέσω φορολογικών συμφωνιών σε ΗΠΑ και Γαλλία

Η Airbnb «χτίζει» τη δημόσια εικόνα της μέσω φορολογικών συμφωνιών σε ΗΠΑ και Γαλλία

Από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει καταβάλλει 240 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους ενοικίασης.

Η Airbnb σύναψε νέες συμφωνίες με δεκάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία για τη συλλογή και απόδοση φόρων, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να βελτιώσει το ίματζ της σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι ρυθμιστικές προκλήσεις για την εταιρεία.

Από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει καταβάλλει 240 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους ενοικίασης, αποδίδοντάς τους στις τοπικές αρχές με τις οποίες η εταιρεία έχει συνάψει κάποιου είδους φορολογική συμφωνία, ανέφερε στο Reuters ο εκπρόσωπος τύπου της Airbnb, Νικ Πάπας.

Οι πιο πρόσφατες φορολογικές συμφωνίες, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως από την εταιρεία την εβδομάδα που μας πέρασε, αφορούν οχτώ πόλεις και κομητείες των ΗΠΑ, την Πολιτεία του Τέξας, και 31 πόλεις στη Γαλλία. Συνολικά, η εταιρεία έχει συνάψει 275 συμφωνίες, ανέφερε ο Πάπας.

Οι φόροι, ο συντελεστής των οποίων θα είναι σύμφωνα με την Airbnb ο ίδιος με εκείνον που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία, θα αρχίσουν να συλλέγονται από την 1η Μαΐου για τις πιο πρόσφατες συμφωνίες. Πάνω από τις μισές κατοικίες που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα της Airbnb στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κοινότητες όπου η εταιρεία συλλέγει και αποδίδει φόρους, είπε ο Πάπας.

Ο Κρις Μπράιαν, εκπρόσωπος τύπου της ελεγκτικής αρχής του Τέξας, είπε ότι η Airbnb προσέγγισε τις πολιτειακές αρχές προτείνοντάς τους να καταβάλλει φόρους.

«Η Πολιτεία θεωρεί ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση, αντί να ‘κυνηγήσουμε’ χιλιάδες ιδιοκτήτες» επεσήμανε.

Το Τέξας είναι η 20η Πολιτεία των ΗΠΑ με την οποία έκλεισε συμφωνία η Airbnb. Οι συμφωνίες σε επίπεδο Πολιτείας επιτρέπουν στην εταιρεία να αποφύγει τις δυσκολίες που προκύπτουν σε επίπεδο πόλεων, όπου είναι αποδέκτης αντιδράσεων.

Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό θα καταφέρει η Airbnb να συλλέξει και να αποδώσει όλα αυτά τα φορολογικά έσοδα για τα οποία έχει δεσμευτεί, επειδή πολλές απ’ αυτές τις συμφωνίες έχουν συναφθεί πρόσφατα. Οι επικριτές των συμφωνιών αυτών αμφισβητούν το κατά πόσο οι τοπικοί αξιωματούχοι μπορούν να έχουν αρκετά δεδομένα στη διάθεσή τους ώστε να γνωρίζουν πόσο φόρο οφείλει να καταβάλλει η εταιρεία.

Η προσπάθεια της Airbnb να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φορολογίας έχει βοηθήσει στην αποδυνάμωση ενός εκ των βασικών επιχειρημάτων του ξενοδοχειακού κλάδου ενάντια στην παρουσία της εταιρείας σε μεγάλες πόλεις.

Αλλά οι φορολογικές συμφωνίες δεν έχουν καθησυχάσει τους επικριτές της Airbnb – η αξία της οποίας αποτιμάται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις επικρίσεις αυτές, η λειτουργία της Airbnb έχει οξύνει το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών και έχει φέρει περαιτέρω ανεπιθύμητη κίνηση μέσα στις γειτονιές.

Τον Απρίλιο, η Airbnb ήρθε σε συμφωνία με την κομητεία του Μαϊάμι – Ντέιντ στη Φλόριντα για να συλλέγει φόρους, αλλά ο δήμαρχος της πόλης του Μαϊάμι Μπιτς – που ανήκει στην εν λόγω κομητεία – παραμένει αντίπαλος της Airbnb. Η πόλη επιτρέπει τη λειτουργία της Airbnb σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, αλλά όχι σε γειτονιές μόνιμης κατοικίας, λέει ο Δήμαρχος Φίλιπ Λεβάιν.

«Όταν αγόρασες ένα σπίτι, δεν το έκανες με την …ελπίδα ότι θα έχεις δίπλα σου ένα nightclub» είπε. «Βασίστηκες στην προστασία που σου προσφέρουν οι αρχές της πόλης με τους κανόνες της».

Η Airbnb δήλωσε πέρυσι ότι συνέλεξε 19 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο Σαν Φρανσίσκο, 7 εκατομμύρια δολάρια στο Σαν Ντιέγκο, και 3 εκατομμύρια στο Σικάγο.

Διάφορες πόλεις αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσο φόρο πλήρωσε η Airbnb, επικαλούμενες τους κανόνες φορολογικής εμπιστευτικότητας.