Παγκόσμια ανησυχία για εμπόδια στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Παγκόσμια ανησυχία για εμπόδια στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Νευρικότητα στις αγορές, με τους επενδυτές να ποντάρουν τα χρήματά τους μόνο σε ασφαλείς προορισμούς.

Οι επενδυτές πουλούσαν σήμερα μετοχές και έσπευδαν να αγοράσουν γεν και κρατικά ομόλογα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία εν μέσω φόβων ότι τα εμπόδια στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το γεν ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό οκτώ ημερών και οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν πτώση 0,5% από το υψηλό εβδομάδας καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ύστερα από τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στην Τουρκία και την Ιταλία, με την πρώτη να φαίνεται πως οδεύει προς μια κανονική κρίση καθώς το νόμισμά της υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας επανήλθε σε ανοδική τροχιά προς τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα εν μέσω φόβων ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες. Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα κατά 1,8% και μέχρι στιγμής έχουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τα μέσα του 2016.